Iniciativy na podporu startupů

Ke konzultaci EK ke startupům mohou podnikatelé využít CzechStartups.org.

K přípravě Iniciativy pro startupy zveřejnila Evropská komise veřejnou konzultaci, která probíhá do 31. 7. 2016. Dotazník se zaměřuje na různé fáze těchto podniků - od prvotní fáze odhodlání přes rozvojové období po „exit“. Cílem je zjistit, které politiky jsou užitečné pro vznik startupů, jaké jsou jim kladeny překážky a co jim naopak pomáhá.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se zapojí také do přípravy této iniciativy. Proto žádáme respondenty, aby do 30. 6. 2016 zaslali své vyplněné dotazníky (nejlépe odkaz na uložený koncept) na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Dotazník v angličtině a češtině naleznete zde: Veřejná konzultace ke startup iniciativě

Pro zájemce o oblast startupů je určen online portál CzechStartups.org. Informace zde naleznou začínající firmy, podnikatelé rizikového kapitálu či technologičtí fanoušci. Společnost IBM s agenturou CzechInvest a dalšími subjekty vytvořila tento první oficiální online hub pro startupy v České republice. Naleznete zde vše důležité od základních informací a orientace na startupové scéně po nejrůznější události a akce. Portál obsahuje také seznamy potenciálních investorů, investičních možností a další know-how. Cílem je tak provázat všechny stakeholdery.

Jedná se o jednu z akcí organizace CzechInvest na podporu začínajících podnikatelů. Dále připravuje mentorský program Czech Start a projekt CzechAccelerator 2.0, který bude opět posílat české startupy do USA, Velké Británie či Singapuru.

Česká republika by se tak mohla umístit na lepším místě než na 19. pozici z 28 států Evropské unie v žebříčku The 2016 Startup Nation Scoreboard, který sestavuje Evropské digitální fórum. Podle něj si Česká republika stojí dobře v oblasti leadershipu a znalostech. Naopak zaostáváme v přístupu ke kapitálu či v politice dat a ochrany osobních údajů.

Celý žebříček naleznete ke stažení zde: The 2016 Startup Nation Scoreboard
zpět