Podnikatelské fórum: Írán láká české firmy

aDSC 0543
Více než sto českých podnikatelů a tři desítky jejich íránských protějšků se 30. ledna sešlo na Česko-íránském byznysovém fóru, které spolupořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR. Dalšími pořadateli bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Česko-slovensko-íránská obchodní komora a Hospodářská komora ČR.

Setkání se uskutečnilo u příležitosti návštěvy delegace Teheránské obchodní, průmyslové, důlní a agrární komory. „Skvěle spolupracujeme s teheránskou komorou. Projevuje se v konkrétních exportních příležitostech pro české vývozce zboží a služeb,“ uvedl v úvodním projevu prezident SP ČR Jaroslav Hanák. Připomněl, že početná delegace SP ČR přiletěla v lednu loňského roku do Teheránu v dobu, kdy padly hospodářské sankce vůči Íránu. „Cítili jsme se jako vyslanci nové éry hospodářských vztahů, což jsme pozitivně vnímali ze strany našich íránských hostitelů a partnerů,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Dobrou spolupráci zmínil prezident Teheránské obchodní, průmyslové, důlní a agrární komory Masoud Khansari. Ocenil vývoj obchodních vztahů v návaznosti na loňskou podnikatelskou misi SP ČR do Teheránu a Tabrízu, kterou spoluorganizovala právě jeho komora. Na podnikatelském fóru vystoupil zástupce odboru zahraničních vztahů teheránské komory Mohammadreza Bakhtiari s prezentací na téma íránská ekonomika, obchod a příležitosti pro zahraniční investice.
 

Závěr akce patřil ministrovi průmyslu a obchodu ČR Janu Mládkovi. Ocenil rostoucí zájem českých podnikatelů a tuto destinaci a poukázal na rostoucí obchodní výměnu mezi oběma zeměmi. Součástí Česko-íránského podnikatelského fóra, které moderoval ředitel Mezinárodní vztahů SP ČR Lukáš Martin, byla početná B2B jednání. „Na výsledky si musíme ještě počkat. Zájem z obou stran byl však značný,“ uvedl.

kategorie Podpora exportu
zpět