Mise do Kanady přinesla firmám nové obchodní kontakty

DSC02662uu

O víkendu se vrátila podnikatelská delegace vedená prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslavem Hanákem z Kanady. Podnikatelé doprovázeli ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a navštívili hlavní kanadská města třech provincií.

V Ottawě proběhl podnikatelský seminář v Kanata North Technology Park, který ministr zahraničí zahájil. Podnikatelé navštívili Inovační centrum v Byaview Yards financované vládou provincie Ontário, které slouží jako odrazový můstek pro nadějné začínající technologické firmy a kterým centrum poskytne technické, marketingové a právní služby. Příležitost k setkání s kanadskými obchodními partnery měly české firmy rovněž v Montrealu, kde česká IT firma Ixtent CZ, spol. s r. o. prezentovala spolupráci s québeckou společností Montrium, Inc. Jednání probíhalé také ve Vancouveru a v Torontu.

Cesty se zúčastnilo téměř dvacet firem, především ze sektoru informačních a komunikačních technologií, dále přesného strojírenství, energetiky, průmyslových staveb či těžební techniky. Některé z nich se připojily k delegaci až na místě a absolvovaly tak jen některé části programu.

Součástí podnikatelské delegace byly i zástupci univerzit a výzkumných center, např. VŠB-TU Ostrava, ČVUT v Praze nebo Netme Centre při VUT v Brně. Jednalo se o sektory a oblasti, u kterých existují příležitosti pro vzájemnou obchodní spolupráci,  jak v provincii Ontario, tak v provinciích Britská Kolumbie a Québec. Firmy si připravovaly i vlastní schůzky nezávisle na oficiálním programu a některé již navazovaly na rozjednané projekty.

Na závěr programu cesty se podnikatelé zúčastnili setkání ministra Lubomíra Zaorálka s českou komunitou v Kanadě, kde měli možnost rovněž využít příležitosti k navázání kontaktů s krajany, kteří úspěšně v Kanadě podnikají a mohou předat vlastní zkušenosti.

Čtěte také:
Podnikatelské mise SP ČR míří do Kanady a na Kubu

kategorie Podpora exportu
zpět