Svaz průmyslu jedná v Číně o vzájemném obchodu



Dnes odjeli do čínského Yiwu zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, CzechTrade, Czechinvest, Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Pod vedením náměstka ministra průmyslu a obchodu ČR Eduarda Muřického budou od zítřka projednávat příležitosti pro české firmy získat zakázky v Nové hedvábné stezce s čínskou Národní komisí pro rozvoj a reformu.

Svaz očekává zhodnocení dosavadní spolupráce v rámci projektů iniciativy Belt and Road, která byla vyhlášena čínským prezidentem Xi Jinpingem loni v květnu. Čeká, že se do projektů v rámci této iniciativy zapojí i další české firmy, i ty malé a střední, což do budoucna pomůže zlepšit negativní obchodní bilanci, kterou s Čínou máme.

Momentálně na čínském trhu působí zejména v automobilovém průmyslu, energetice, důlní technice, environmentálních projektech či potravinářství. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě podporuje firmy, aby na obtížném čínském trhu uspěly. Letos kromě česko-čínských seminářů k Nové hedvábné stezce, propaguje dovozní veletrh v Šanghaji a plánuje tam podnikatelskou misi.

„Chceme podpořit naše firmy v pronikání na těžký čínský trh. U příležitosti dovozního veletrhu v Šanghaji jsme připraveni vést podnikatelskou misi. Veletrh bude v listopadu, firmy dnes ještě mají možnost získat i výstavní prostory pro své stánky a zviditelnit se přímo na místě,“  říká Jaroslav Hanák prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
kategorie Podpora exportu
zpět