Svaz průmyslu pomohl vrátit české firmy do Kurdistánu

Česká republika se díky aktivitě Svazu průmyslu a dopravy ČR po pěti letech opět formou oficiálního stánku prezentovala na mezinárodním veletrhu International Multi – Sector Trade Fair v Erbílu, centru iráckého regionu Kurdistán

Svaz průmyslu a dopravy se významně podílel na návratu českých firem na mezinárodní veletrh International Multi-Sector Trade Fair v iráckém Erbílu. Učinil tak prostřednictvím Česko-irácké obchodní rady, která sdružuje české firmy, které mají obchodní zájmy v Iráku. Kromě Svazu průmyslu se na oficiálním stánku České republiky prezentovaly společnosti Energy Steel plus, JSR Institute, URC Systems, MZ Liberec, New Oil Generation, Vyrtych a Česká exportní banka. Prostřednictvím katalogů zajistil Svaz průmyslu prezentaci dalším sedmi firmám.

Mezinárodní veletrh International Multi – Sector Trade Fair představuje nejdůležitější veletržní akci v iráckém regionu Kurdistán se zaměřením na strojírenství, stavebnictví, zemědělství, zpracovatelský průmysl a vzdělání. Veletrh navštívilo více než devět tisíc návštěvníků z Iráckého regionu Kurdistán, Iráku i zahraničí.

erbil2

Na veletrhu se firmy dozvěděly o potřebách Iráku a iráckého regionu Kurdistán v oblasti rekonstrukce a modernizace průmyslu, infrastruktury, školství a zlepšení životních podmínek obyvatel. Tyto projekty prezentovala irácká a kurdská ministerstva, banky a investičními společnosti.

Irácký region Kurdistán je z hlediska politického, bezpečnostního a ekonomického považován za nejstabilnější část Iráku. Kurdská regionální vláda po období nestability způsobené konfliktem s Islámským státem připravuje ekonomické reformy s cílem stabilizovat ekonomiku a zlepšit život obyvatel.

„S podporou Česko-irácké podnikatelské rady naše společnost na veletrhu podepsala smlouvu o klíčové dodávce české zdravotnické techniky do nově vznikající katolické nemocnice Maryamana Hospital v regionu Erbíl,“ uvádí Alexandr Jermek, ředitel obchodního rozvoje společnosti MZ Liberec.

erbíl1

Jakub Hodinář, ředitel New Oil Generation s.r.o. ocenil možnost setkání s partnery z oblasti energetiky a ropy. „Ta stále skýtá pro české společnosti velké možnosti spolupráce, je nezbytné se však na místním trhu umět pohybovat a být pro místní partnery důvěryhodnou a flexibilní společností,“ dodává Hodinář.

Ředitel exportního financování ČEB Tomáš Hadžega dodává, že kromě tradičních odvětvích spolupráce, jako jsou energetika, těžba a zpracování ropy či infrastruktura, existuje řada možností i v jiných odvětvích. „Jsme připraveni tento perspektivní trh podpořit prostřednictvím exportního financování jednotlivých projektů českých společností,“ slibuje Hadžega.

Česko-irácká podnikatelská rada bude mít nově pobočku jak v Erbílu, tak i v Bagdádu. Na veletrhu představil výkonný ředitel Česko-irácké podnikatelské rady veřejnosti Mahmooda Jamala, který bude šéfem pobočky Česko-irácké podnikatelské rady v iráckém regionu Kurdistánu.

kategorie Podpora exportu
zpět