Blesková anketa SP ČR mezi členskými firmami

Závěr: Šířící se pesimismus, omezování investic, jednoznačné volání po euru

Zhruba 41 procent tuzemských podnikatelů vidí spíše pesimisticky budoucnost svého byznysu v nadcházejících dvanácti měsících. Téměř 46 procent firem očekává, že se na jejich podnikání výrazně projeví důsledky zpomalení ekonomického růstu v Evropě a ve světě. Dvě třetiny firem přiznává, že situace na zahraničních trzích je nutí ke změně podnikatelských záměrů, což by se mohlo projevit v omezování investic a v redukci pracovních míst.

Tento závěr vyplývá z ankety, kterou provedl Svaz průmyslu a dopravy ČR ve dnech
8. - 12. září 2008 mezi 1600 členskými firmami SP ČR, krátce před konáním Sněmu SP ČR v Brně
. Na anketní otázky odpovědělo 211 subjektů. Ty však reprezentují mnohem vyšší počet firem, neboť na anketu odpověděly souhrnně i některé členské Svazy a Asociace. Šlo například o Svaz sléváren ČR, Sdružení automobilového průmyslu, Svaz českých a moravských výrobních družstev, Asociaci inovačního podnikání ČR, Asociaci českého papírenského průmyslu, které celkově zastupují zhruba 600 firem.
Na anketní otázky odpovídali zástupci členských firem z celého spektra odvětví z průmyslových podniků, z chemického a papírenského odvětví, z oblasti dopravy a logistiky a z dalších oborů.

Výsledky ankety ukazují, že pod tlakem situace na zahraničních trzích téměř 42 procent firem hovoří o omezení investic. Redukci výroby produktů či omezení poskytování služeb zvažuje zhruba 30 procent tuzemských firem. Některé firmy se také zaobírají nepopulárními opatřeními. Varovné jsou signály, že takřka čtvrtina firem vidí jako východisko ze současné situace podniku ve snižování počtu pracovníků.

„Výsledky ankety jsou i výzvou k tomu, aby byly dokončeny nastartované reformy v co nejkratším čase. Řadu let poukazujeme na nezbytnost flexibilního trhu práce, který by firmám umožnil zaměstnávat více pracovníků v době výraznějšího ekonomického růstu a naopak poskytnul možnost efektivně řídit mzdové náklady v době, kdy nastupuje recese,“ komentuje závěry Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Z výsledků ankety vyplynuly i faktory, které nejvíce trápí tuzemské podnikatele. Potvrdilo se,
že největší hrozbou pro jejich podnikání jsou výkyvy koruny. Tento faktor má na podnikání tuzemských firem daleko větší dopady, než růst mezd či zvyšování cen energií.
Téměř 82 procent firem se proto domnívá, že přijetí eura je východiskem pro řešení problematiky rozkývaného kurzu koruny, což podnikání přinese pozitivní efekt.
„Není na co čekat. Jasně se ukazuje, že vláda jako první od roku 2005 dostala pod kontrolu rozpočtový schodek. Pravděpodobně se jí podaří udržet pod kontrolou i míra inflace, což je další maastrichtské kritérium. Politikové by proto neměli ignorovat hlas podnikatelské sféry a to, že zejména malé a střední podniky se nemůžou efektivně zafixovat proti kurzovým rizikům a pohybu koruny. Nevidím důvod, proč otálet,“ apeluje na politiky Jaroslav Míl.

Podrobnější rozbor výsledků ankety
Hospodářství eurozóny výrazně zpomaluje. Rovněž vyhlídky světové hospodářství jsou pesimističtější a je pod růstovým průměrem předchozích pěti let. Také asijské trhy, o kterých se předpokládalo, že dokáží ztlumit důsledky finanční krize pociťuje její dopady. Ve světle těchto skutečností odpovídali respondenti na následující dotazy:

1. Důsledky změn na zahraničních trzích na podnikání
Na otázku Jak se podle vás projeví v příštích dvanácti měsících na vašem podnikání důsledky zpomalení ekonomického růstu v Evropě a ve světě odpovědělo 213respondentů. Z nich se vyčleňuje poměrně silná skupina firem, která vyslovuje obavy z výrazných dopadů na jejich podnikání. Z výsledků ankety vyplývá, že jde o 45,5 procenta firem, které vnímají situaci poměrně dramaticky.
Spíše menší dopady zpomalování globálního ekonomického růstu očekává 53 procent firem.
I tak tyto firmy však přiznávají tlak globálních ekonomických změn. Pouze nepatrné1,4 procento respondentů nečeká žádné dopady.

Z výše uvedeného vyplývá, že absolutní většina členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR (téměř 98,5%) očekává, že v příštích dvanácti měsících pocítí v té či oné míře změny na zahraničních trzích.

2. Optimismus či pesimismus?
V návaznosti na první otázku se zástupci členských firem SP ČR vyjadřovali k tomu, zda je stav zakázek nabádá spíše k optimismu či pesimismu. Na tuto otázku odpovědělo celkem 210 subjektů, přičemž tato skupina se rozdělila v podstatě na tři obdobně silné skupiny. Tedy na pesimisty, optimisty a ty, kteří udrží stav zakázek na stejné úrovni.
Zhruba 41 procent respondentů se vyjádřilo, že stav budoucích zakázek je nabádá k pesimismu. Optimistický názor vyslovila naproti tomu necelá čtvrtina (23,3 %) respondentů. To, že se firma udrží do budoucna na stejné úrovni, uvedla více než třetina respondentů (35,7%).

3. Dopady na podnikatelské záměry
Jestliže první otázka odhalila, že většina členských firem SP ČR počítá s dopady globálních ekonomických změn a druhá otázka naznačila, že na dvě pětiny tuzemských firem počítá v té či oné míře s problémy, odpovědi na třetí otázku naznačily směr, jakým firmy chtějí situaci řešit.
Na třetí otázku: Dotkne se situace na zahraničních trzích vašich podnikatelských záměrů? odpovědělo 211 respondentů.
Jen zhruba třetina uvedla, že své podnikatelské záměry pod tlakem situace na zahraničních trzích nebude upravovat. Jinak řečeno, tyto firmy se dokáží přizpůsobit, aniž by měnily své strategické plány.
Naproti tomu dvě třetiny firem, které působí v České republice, své podnikatelské záměry měnit budou. Například tak, že změní poměr výroby jednotlivých divizí, nebo budou hledat odbyt v jiných teritoriích.

Alarmující zprávou je, že z těchto dvou třetin firem až 62 procent bude omezovat investice. Z celkově oslovených 211 respondentů vychází tedy, že téměř 42 procent firem zvažuje omezení investic. Z hlediska budoucí konkurenceschopnosti tuzemských firem, která by měla být založena na inovacích, výzkumu a vývoji, by takové rozhodnutí bylo více než fatální.

Polovina firem, které chtějí měnit své podnikatelské záměry, vidí jako východisko z problémů snižování počtu svých pracovníků. Z celkového počtu 211 respondentů jde o téměř čtvrtinu firem.

Z těch firem, které přiznávají, že se situace na zahraničních trzích dotkne jejich podnikatelských záměrů, zvažuje jako východisko mezení výroby zhruba 30 procent z nich. Z celkového počtu 211 oslovených firem nevylučuje tedy omezení výroby pětina firem.

4. Faktory omezující podnikání
Pro tuzemské podnikatele jsou největší hrozbou pro jejich podnikání výkyvy koruny. Při vyznačování škály od jedné do pěti (jednička znamená nejmenší vliv na jejich podnikání - pět představuje nejsilnější vliv) dospělo161 respondentů k nejvyššímu průměru 3,40 bodu.

Za faktor vysoké hrozby pro tuzemské podnikání označili respondenti shodně a překvapivě na stejné úrovni růst mezd, zvyšování cen energií i oslabování konjunktury ve světě.
Ohledně mezd se vyjádřilo 162 respondentů a průměr hrozby byl 3,185 bodu.
V případě zvyšování cen energií odpovědělo 163 respondentů a průměrný výsledek – hrozba byl 3,12 bodu. V případě hrozby kvůli oslabování konjunktury ve světě odpovědělo 162 respondentů a výsledek byl opět 3,12.

Další faktory omezující podnikání
Mimo výše uvedených faktorů, které firmy považují za hrozbu jejich podnikání, řada označila i další z nich. Firmy zejména poukazují na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Kritika se ozývá také kvůli nejasné energetické a environmentální politice státu, respondenti poukazují i na nekoncepčnost v oblasti pracovně právní. Firmy kritizují i nedostatečně rychlou reakci a výkonnost exekutivy a upozorňují na přetrvávající byrokracii.
Firmy nepříznivě hodnotí i negativistický postoj vlády vůči Rusku (a také vůči Číně), neboť právě ruský trh je pro české exportéry mimo země EU prioritní. Někteří respondenti poukazují i na nedůsledné zavádění legislativy EU.

5. Chceme euro – volají firmy
Tuzemské firmy se již nejednou v rozličných dotazníkových šetřeních či průzkumech hlásily k definování termínu zavedení eura a k jeho přijetí. I anketa mezi členy Svazu průmyslu a dopravy ČR až překvapivě jednoznačně potvrdila tento zájem.

Jak vyplynulo z odpovědí 211 respondentů, téměř 82 procent zástupců veškerých firem se domnívá, že přijetí eura pomůže řešit problematiku rozkývaného kurzu koruny a napomůže jejich podnikání. „Proč nemůžeme hradit daně, pojištění a odvody v eurech,“ ptají se například firmy. „Proč nemůžeme vyplácet část mezd v eurech,“ dodávají.
Těch, kteří se vyhnuli přímé odpovědi na efekt přijetí eura bylo 11 procent. Firem, které přímo odmítlo přijímání eura bylo překvapivě jen sedm procent.

PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je dobrovolná organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v České republice z oblasti průmyslu a dopravy. Svaz průmyslu a dopravy České republiky je nestátní organizací nezávislou na vládě, politických stranách a odborech.
Je členem:
IOE - International Organization of Employers
BUSINESSEUROPE - Confederation of European Business
BIAC - Business and Industry Advisory Committee to OECD

Informace o činnosti SP ČR najdete na webové adrese : www.spcr.cz

kategorie Ankety
zpět