Změny v nemocenském pojištění a jejich dopad na členskou základnu

I. Informace o změnách v nemocenském pojištění v roce 2008 a 2009

a)  Změny v nemocenském pojištění v roce 2008

Od 1. ledna do 29. června 2008 náleželo nemocenské až od čtvrtého dne pracovní neschopnosti ve výši 60% denního vyměřovacího základu. Po dobu prvých tří dní pracovní neschopnosti, (tzv. karenční doba) nenáležely žádné dávky.
Od 30. června do 31. srpna 2008 náleží nemocenské od 1. dne nemoci, a to ve výši 60% denního vyměřovacího základu. Jde o důsledek rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil tzv.karenční dobu.
Od 1. září do 31. prosince 2008 bude první tři dny nemoci náležet nemocenské ve výši  25% denního vyměřovacího základu. (Z č. 305/2008 Sb., zákon, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb, o nemocenském pojištění – Částka 99).Procentní sazby pojistného zůstávají stejné na úrovni 3,3 % zaměstnavatel a 1,1% zaměstnanec, včetně „zastropování“ pojistného na úrovni čtyřnásobku průměrného výdělku.

b)  Změny v nemocenském pojištění v roce 2009

Od 1. ledna 2009 nabude účinnosti nový zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb., jehož účinnost byla několikrát odložena. Podlé této úpravy bude zaměstnavatel za prvých 14 dnů pracovní neschopnosti poskytovat náhradu mzdy. Opět bude existovat karenční doba,
tj. náhrada mzdy náleží až od 4. dne nemoci a to ve výši 60% průměrného výdělku (pozn. redukovaného obdobně jako u vyměřovacího základu při výpočtu nemocenského).  Procentní sazby pojistného na nemocenské pojištění se snižují. Pro zaměstnavatele činní sazba 2,3% pro rok 2009 (snížení o 1%), a pro rok 2010 činní sazba 1,4 % (snížení o další 0, 9%). Pro zaměstnance snížení o 0,1%, tj. na 1%.
Zaměstnavatelům se bude v roce 2009 refundovat formou odpočtu od odváděného pojistného polovina z náhrady mzdy, kterou zaměstnancům vyplatili za prvých 14 dnů trvání pracovní neschopnosti. (Pozn. tato úprava se týká všech zaměstnavatelů).
Zaměstnavatelé, kteří nezaměstnávají více než 50 zaměstnanců budou mít od roku 2010 možnost volby, zda plně ponesou náklady na náhradu mzdy při sazbě 1,4% nebo při vyšší sazbě pro odvod pojistného (pozn. není dosud stanovena) jim bude refundována polovina náhrady mezd.

Hodnocení dopadů

SP ČR  se na vás, členy, obrací se žádostí o spolupráci při vyhodnocení dopadů nové právní úpravy na zaměstnavatele.
Prosíme vás, abyste si provedli vlastní předběžné odhady,  propočty „příjmů“ (snížení sazby, částečná refundace mzdových náhrad, stropy pojistného, atd.) a „výdajů“ (očekávané náhrady mzdy ve vazbě na vývoj nemocnosti v prvých 14 dnech – nutné zahrnout i poskytování nemocenské nad rámec stanovený zákonem, při odhadech doporučujeme přihlédnout k tomu, že v měsících červenec srpen mohlo dojít k přechodnému vyššímu nárůstu nemocnosti z důvodů „prázdnin“ a nemocenské ve výši 60% od prvého dne).
Po provedení propočtů, resp. vyhodnocení dopadů prosíme o jejich sdělení, případně o další doplňující komentáře, postřehy k nové právní úpravě. Praxí vyhodnocené a ekonomicky podložené hodnocení dopadů nové právní úpravy nemocenského pojištění je pro SPČR důležité, abychom mohli případně iniciovat změny v této úpravě (např. snížení sazeb na 1,4 % již od roku 2009, další odložení účinnosti zákona).
Děkujeme za Vaši spolupráci a za to, že na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. pošlete do 30. září 2008 Váš názor na navrhované změny a  současně nebo jen uvedete Vaše vyhodnocení nákladů v nemocenském pojištění.

S pozdravem
Dr. Jitka Hejduková

kategorie Ankety
zpět