Dostupnost úvěrů a nízké úrokové sazby

Úrokové sazby se pohybují na historických minimech a dostupnost úvěrů dle šetření SP ČR a ČNB zůstává převážně velmi dobrá či standardní. Problémy s financováním firmy často nepovažují za hlavní bariéry růstu.

 

V souvislosti s článkem E15 k tématu možnosti záporných úrokových sazeb ve vztahu k firmám (http://zpravy.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/cez-si-poprve-pujcil-se-ziskem-u-ceskych-bank-by-se-mu-to-nepodarilo-1320658), kde společnosti ČEZ se podařilo získat u zahraničních bank krátkodobé úvěry v eurech za negativní sazby, byl osloven i Svaz s dotazem, zda víme o nějaké firmě, která měla možnost čerpat úvěr se záporným úrokem.

Ředitel sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek v této souvislosti uvedl: "Nevím o žádném případu a myslím si, že banky za záporné sazby firmám v tuzemsku nepůjčují. Je pravdou, že současné prostředí pro stabilní firmy nabízí výhodné, v historii často nejnižší, úrokové sazby. Setkali jsme se s několika případy, kde se cena krátkodobých cizích zdrojů pohybovala i v desetinných hodnotách, ale stále v kladných. Samozřejmě ani toto standard určitě není. Záleží na finanční stabilitě, finanční síle a důvěryhodnosti firmy a na tom, o jaký úvěrový produkt se jedná (jak / čím je ručený, na jak dlouho, objem apod.). Průměrné nominální úrokové sazby z bankovních úvěrů jsou pro podniky samozřejmě většinou vyšší - v jednotkách procent (průměr z úvěrů nefinančním podnikům od bank se pohybuje kolem 2 či 3 %, opět v závislosti na objemu, délce apod.). K základním sazbám (příkladem báze může být 3M PRIBOR, v současnosti ve výši 0,29 %) je vždy potřeba připočíst i určitou rizikovou prémii a to nás do záporu v úvěrech pro firmy nedostává. I pro ty nejstabilnější firmy je stále třeba za úvěr platit, na rozdíl od státu. Konkrétními údaji, zda některá další firma měla možnost, například v rámci balíku dalších finančních služeb či ve spojení s jiným finančním nástrojem (například díky směnnému kurzu), dosáhnout na záporné nominální sazby, v současnosti nedisponujeme. Žádné takové šetření jsme si v poslední době neprováděli.
Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět