Podle výsledků za prosinec je průmysl v dobré kondici

Průmysl dle dat ČSÚ za prosinec meziročně rostl o 8,0 %, bez očištění (prosinec měl o dva pracovní dny méně) byl růst 2,7 %. Meziměsíčně ale kvůli předchozím vysokým hodnotám došlo po očištění k poklesu o 1,5 %.

„Prosincová data potvrdila, že průmysl je v dobré ekonomické kondici. Tu jsme pozorovali v průběhu celého roku 2017. Očekáváme, že průmyslová produkce poroste i v prvním čtvrtletí 2018, i když ne tak rychle jako vloni,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

To potvrzuje i vývoj v oblasti nových zakázek, jejichž hodnota rostla meziročně o 6,8 %, a to jak u nových tuzemských tak i v případě zahraničních zakázek. Stejný závěr vyplývá i ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a ČNB mezi podniky.

„Podle našeho šetření, které jsme mezi podniky provedli spolu s ČNB v posledním kvartále 2017, by v první polovině roku 2018 měly zakázky i investice dále růst. Firmy jsou však ve svých výhledech pro tento rok již opatrnější. V úvahu totiž musí vzít například i posilování kurzu koruny a úrokových sazeb, růst cen materiálu a surovin. Naráží také na nedostatek kvalifikované pracovní síly, což má vliv i na zvyšování mzdy,“ dodává Bohuslav Čížek.

Opatrnost firem je v souladu s aktuálním vývojem tržeb z průmyslové činnosti, které meziročně klesaly, což také ilustruje nižší celkové prosincové výsledky za průmysl, než na jaké jsme byli v posledních měsících zvyklí. Trend se ale v prosinci neobrátil, meziměsíční pokles průmyslu o 1,5 % ukazuje spíše dopad předchozích velmi vysokých hodnot, kterých průmysl dosáhl během roku 2017.

Statistický úřad zveřejnil i souhrnná data za 4. čtvrtletí 2017, která v průměru ukazují dle předpokladů dobrou kondici, mezičtvrtletní byl růst po očištění 4,2 %, meziroční dosáhl 7,3 %.

Svaz průmyslu a dopravy ČR tedy předpokládá dobré výsledky ekonomiky i na začátku, resp. v prvních čtvrtletích, roku 2018, případné mírné zpomalení nebude překvapením. Stále pozitivní výsledky nových zakázek předpovídají jejich postupnou realizaci během roku 2018, a tedy i dostatečné růstové impulzy pro českou ekonomiku.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět