Průmysl v lednu meziročně vzrostl o 5,5 %, zpracovatelský průmysl dokonce o 9,6 %

„Je to velmi solidní rozjezd v letošním roce a důkaz, že průmysl zatím nepolevuje. Naše očekávání se potvrdila, zůstáváme v růstových hodnotách. Dochází sice k meziměsíčnímu poklesu, ale na základě jednoho měsíce nelze činit žádné významné závěry, a hlavně se jedná o hodnotu za celý sektor průmyslu, včetně výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, které zaznamenalo značnější pokles*,“ komentuje výsledky ČSÚ Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Čistě odvětví zpracovatelského průmyslu meziročně i meziměsíčně významně rostlo. Průmyslová produkce zpracovatelského průmyslu se meziročně zvýšila dokonce 9,6 %. K tomu nejvíce přispěly firmy z odvětví výroby motorových vozidel (přispěly o +1,1procentního bodu (p. b.), růst o 5,6 %), výroby strojů a zařízení (příspěvek +1,0 p. b., růst o 13,9 %) a výroby elektrických zařízení (příspěvek +0,98 p. b., růst o 15,3 %). Navíc struktura výsledků zpracovatelského průmyslu ukazuje, že k meziročnímu růstu pomohla většina odvětví, což je další pozitivní signál.

Celý loňský rok dosahovaly nové tuzemské zakázky v meziročním srovnání růstových hodnot a růst pokračoval i v lednu 2018. U zahraničních zakázek byl rovněž růst každý měsíc loňského roku s přesahem i do roku 2018, pouze v dubnu 2017 došlo k poklesu. Hodnota nových zakázek v lednu 2018 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 3,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se konkrétně zvýšily o 3,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,2 %.

 

Situaci průmyslu ovlivňuje i mzdový vývoj. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslových podnicích s více než 50 zaměstnanci v lednu 2018 meziročně vzrostla o 9,6 % a činila 31 946 Kč. V průmyslu jako celku byla ve 4. čtvrtletí 2017 průměrná mzda 31 439 Kč, což je meziroční nárůst o 7,4 %. Ve zpracovatelském průmyslu v posledním loňském čtvrtletí mzda rostla tempem 7,3 % a dosáhla na úroveň 30 879 Kč. Růst mezd i zaměstnanost patrně v současné době dosáhla svého stropu, růst bude patrně pokračovat, ale nárůsty během roku 2018 kvůli rekordním hodnotám na konci roku 2017 nebudou zas tolik zásadní.


„Celkové výsledky jsou i přes pokles v energetice velmi příznivé. Průmyslová produkce letos nadále roste. I pro nejbližší měsíce máme signály, že by se celkové hodnoty výroby neměly dostat do záporných čísel. Firmy mají dostatek zakázek, i když ve výhledu do budoucna jsou dle našich informací spíše opatrné. Jak jsme již několikrát zdůrazňovali, v letošním roce očekáváme do určité míry zpomalení růstu,“ dodává Bohuslav Čížek.

 

*Pozn.: V meziročním srovnání: příspěvek -2,3 p. b., pokles o 16,1 %, což bylo dáno jak teplejším lednem letošního roku oproti lednu 2017 tak plánovanou odstávkou jaderné elektrárny Temelín.
Tereza Řezníčková
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět