Březnový růst průmyslu potvrzuje naše prognózy vývoje ekonomiky

Průmysl v březnu 2018 po očištění o vliv pracovních dnů vykázal meziroční růst 5,5 %, letošní březen měl o dva pracovní dny méně. Bez očištění byl růst průmyslové produkce meziročně mírně nižší o 1,1 %. Ve srovnání s výsledkově slabším únorem došlo k růstu průmyslu o 1,4 %.

Březen je z hlediska hodnocení ekonomického vývoje neutrální, ekonomika je stále v dobré stabilní kondici. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 1,4 %, ale tuzemské nové zakázky vzrostly o 0,4 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 6,6 %. Domácí tržby naopak vzrostly o 0,2 %.

„Ekonomika si drží tempo, které jsme očekávali. Přesto letos nedosáhneme tak skvělých výsledků jako loni, zvlášť ve výhledu na druhou polovinu roku jsme opatrnější,“vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Z dat ČSÚ vyplývá, že domácí poptávka je nadále silná, tržby ani zakázky ze zahraničí se nijak významně nepropadly. „Podle dosavadních výsledků průmyslu odhadujeme, že růst HDP dosáhne za celý rok 2018 zhruba 3,4 %. Ekonomika se letos nedostane na stejné hodnoty jako v roce 2017, ale přesto poroste. To potvrzují i naše šetření a informace od členů Svazu,“ doplňuje Bohuslav Čížek.

Následující tabulka přibližuje aktuální predikci Svazu na letošní a příští rok. Letos se rekordní hodnoty růstu ekonomiky sníží z 4,5% růstu v r. 2017 dle našeho odhadu na hodnoty kolem 3,4 %, což je nadále pozitivní růstová hodnota. Reakce našich členů v několika prvních měsících tohoto roku jsou vesměs mírně pozitivní, byť některé obory či firmy zmiňují, že ekonomika skutečně tento rok poroste pomalejším tempem, jak vidí na dosavadních firemních datech. Zatím nemáme žádné výraznější indicie zvratu trendu, proto pozitivní růstové hodnoty predikujeme i na rok 2019.

Naše odhady jednotlivých složek HDP ukazují, že růst bude tažen všemi složkami poptávky a klíčový bude příspěvek spotřeby domácností, což je důsledek pozitivního ekonomického vývoje, nízké nezaměstnanosti a rekordně rostoucích mezd. Ze společného šetření Svazu a ČNB vyplývá i pokračování investiční aktivity firem. Vývoz, byť se také může pozitivně projevit na výsledné hodnotě vývoje ekonomiky, bude volatilnější, což je patrné i z nižších březnových hodnot o nových průmyslových zakázkách ze zahraničí a též z tržeb z přímého vývozu průmyslových podniků.

Další klíčové proměnné, např. vztahující se k trhu práce, nebudou čelit výraznějším výkyvům a budou patrně stagnovat. Vzhledem k nedostatku kvalifikovaných i nekvalifikovaných sil nebude patrně ani v příštím roce nezaměstnanost růst, spíše se bude dále snižovat. Přestože i zaměstnanost již dosáhla svého stropu, možná trh práce vtáhne ještě některé další pracovníky, nebo bude maximálně stagnovat na stávající úrovni. Obdobně  i růst mezd patrně dosáhl svého maxima, ale nelze vyloučit, že v některých oborech a či v celých sektorech ještě nějakou dobu bude růst pokračovat.

 Predikce růstu HDP a jeho základních složek (v %):obr2

Zdroj: Predikce SP ČR

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět