ČNB zvýšila sazby dle našeho očekávání

Česká národní banka (ČNB) dnes rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb, došlo ke zvýšení dvoutýdenní repo sazby na 1 %, dále došlo ke zvýšení lombardní sazby na 2 %. Diskontní sazba byla ponechána na úrovni 0,05 %. Zvyšovat úrokové sazby ČNB začala v srpnu 2017.

„Za současných ekonomických podmínek a vývoje české ekonomiky na začátku roku 2018 není pro nás zvýšení úrokových sazeb žádným překvapením. Bankovní rada se sice na posledních dvou jednáních rozhodla sazby nezvýšit. To jsme ale vnímali spíš jen jako odklad rozhodnutí do příště,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky. 

Zvýšení sazeb ovlivní podmínky podnikání

„Vyšší úrokové sazby samozřejmě znamenají i dražší úvěrové financování pro firmy. Vzhledem k současné ekonomické situaci se tak ale spíše nadále vracíme zpět ke standardu, jaký firmy znají z dřívějška,“ doplňuje Čížek.

„Nárůst sazeb, byť se od historického minima příliš nevzdálily, zvyšuje náklady externího financování. Je také jedním z faktorů kurzu koruny, který se ale nyní příliš neprojevuje. Firmy tak do budoucna budou muset pracovat s tím, že cena úvěrů roste,“ vysvětluje Bohuslav Čížek a dodává, že současný vývoj koruny ale nijak výrazněji nevybočuje z původně predikovaných intervalů pro letošní rok, spíše se drží na mírně slabší úrovni. Současný měnový kurz výraznější problémy firmám nečiní.

Svaz průmyslu a dopravy již v komunikaci se svými členy na zvyšování úrokových sazeb upozorňoval a upozorňuje. Tento předpoklad podnikatelé promítli do svého rozhodování i plánování už při minulých zvyšováních sazeb.

„O postupném nárůstu úrokových sazeb se diskutuje už delší dobu. Jde o reakci na dobrou kondici ekonomiky, která měla vloni rekordní výsledky,“ uzavírá Čížek.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět