Konjunkturální průzkum potvrzuje dobré vyhlídky české ekonomiky

Podle konjunkturálního průzkumu ČSÚ se celková důvěra v ekonomiku v srpnu 2018 meziměsíčně zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou meziměsíčně stejná. Meziročně je ale dle ČSÚ důvěra v průmyslu nižší.

Tento konjunkturální průzkum potvrzuje některé závěry společného šetření SP ČR a ČNB za 2. čtvrtletí 2018, které rovněž zjišťuje náladu a vyhlídky mezi podnikateli. Přestože se ekonomika vyvíjí pozitivně a roste již pátým rokem, tak letošní průměrné výsledky nedosáhnou loňských hodnot, které byly rekordní, růst loni prostupoval celou ekonomikou. Podle našich predikcí tak lze čekat i přes nižší meziroční hodnoty solidní výkon ekonomiky i v druhé polovině roku 2018.

Srpnový průzkum ČSÚ dále ukazuje, že hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se mírně zvýšilo (resp. zmenšil se rozdíl mezi negativními předpověďmi poklesu a pozitivními předpovědím růstu poptávky). Hodnocení tuzemské poptávky vyplývající z našeho šetření rovněž vyznívá pozitivně, byť šetření ukazuje na určitý pokles v hodnocení budoucího vývoje v oblasti zahraničních zakázek. Zlepšení tuzemské poptávky očekává 20 % respondentů šetření (v prvním čtvrtletí letošního roku to bylo jen 19 %) a zhoršení předpokládá pouze 10 % dotázaných. Přístup podnikatelů k hodnocení budoucích zakázek tak hodnotíme jako konzervativní a ilustruje potenciální pokles tempa růstu z dosavadních vysokých hodnot.

Na hodnocení poptávky navazuje rovněž hodnocení výhledu v oblasti budoucích zakázek. Podniky očekávají, že budou mít v následujících třech až šesti měsících dostatek zakázek. V kratším horizontu následujícího čtvrtletí se předpovědi v šetření SP ČR a ČNB obecně zlepšily, zaznamenali jsme nárůst očekávání pozitivního vývoje v této oblasti pro příští čtvrtletí. Předpovědi na následující půlrok stále vyznívají pozitivně (zvýšení očekává konkrétně 30,2 % respondentů, předchozí čtvrtletí to bylo jen 24,1 %, naopak počet respondentů očekávajících snížení spadl z 15,3 % na 5 %).

Přes zmíněné pozitivní vyhlídky je zřejmé, že výroba ani zisky letos již nerostou v průměru loňskými tempy. Zostřená rivalita na trhu práce při poptávání pracovníků je bariérou vyšších růstových temp, stejně jako nedostatek pracovníků, růst mzdových nákladů a nedostatečná kapacita dodavatelů.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět