Průmysl vykázal vysoký růst, srpen bude patrně slabší


Průmysl vykázal v červenci atraktivní hodnotu meziročního růstu. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce o 6,7 %, bez očištění se zvýšila o 10,3 %. Aktivita firem v jednotlivých letních měsících je ovlivněna i rozvržením celozávodních dovolených. Výsledky hodnotíme pozitivně, potvrzují současný trend vývoje ekonomiky. Je ale nutné upozornit na důvody, které vedly k této vysoké nominální hodnotě. 
prum1
Meziměsíčně byla průmyslová produkce po očištění o sezonní vlivy mírně nižší o 1,8 %. V předchozím měsíci (červnu) naopak meziměsíčně rostl (1,5 %), ale meziročně vykazoval nižší hodnotu. To potvrzuje vliv vývoje loňské srovnávací základny do finálních meziročních hodnot. V loňském červenci došlo k přechodnému poklesu tempa růstu průmyslu, což ale tehdy nebyl obrat v trendu. I v těchto hodnotách se projevuje zmíněný faktor dovolených. Důležitý je tedy spíše pohled na průměrnou dosavadní hodnotu růstu, kde produkce za leden až červenec zatím vzrostla o 3,4 %.

K celkovému růstu průmyslu přispěla výroba klimatizovaného vzduchu při extrémně horkých červencových dnech. Ve zpracovatelském průmyslu byl růst téměř ve všech oblastech, největší příspěvek měla výroba motorových vozidel (1,1 %) a výroba kovových konstrukcí (1,2 %).

Ukazatele jako jsou tržby a nové zakázky vyznívají také pozitivně. V červenci rostly tržby z vývozu o 10,7 %, domácí tržby o 11,9 %. Nové zakázky rostly po delší době opět dvouciferným tempem (11,2 %), rostly zahraniční i tuzemské zakázky. Vývoj zakázek indikuje pokračování pozitivního vývoje produkce, což je v souladu se šetřením SP ČR a ČNB. K hodnotě růstu je ale nutné být obezřetný. Opět zdůrazňujeme, že se jedná o „měsíční“ hodnotu, ze které nelze činit silné závěry.
zakazky1
Výsledky tak potvrzují pokračující výkon průmyslu. Hodnocení výsledků průmyslu a celé ekonomiky v letošním roce naleznete v komentáři zde

Autoři: Vladimír Štípek, Bohuslav Čížek
Zdroj dat ke grafům: ČSÚ

 

kategorie Ekonomika v číslech
zpět