Sazby zvýšeny i na začátku listopadu

Opět došlo ke zvýšení základních úrokových měr. Všechny základní sazby, stejně jako při minulém navýšení na konci září, byly zvýšeny stejným tempem (plus 0,25 p.b.), a to v případě 2T repo sazby na 1,75 %, lombardní sazba se zvýšila na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %.

V praxi pro firmy to znamená, že náklady na úvěry a externí financování obecně se zvyšují. Jde o další nákladovou položku, která roste, obdobně jako rostou mzdové náklady, cena surovin, služeb a energií a další vstupy. V případě úrokových měr jde ale o růst z historických minim, nejde o zásadní bariéru. Současná výše sazeb je ale již výraznější a úvěrově financované firmy ji již pocťují. Přesto šlo o očekávané navýšení, firmy s tím počítají, Svaz je na to opakovaně upozorňoval. Lze očekávat, že ČNB bude na dalších jednáních (další bude např. 20. prosince 2018) o dalším navýšení dále uvažovat, protože tlaky na zvýšení sazeb pravděpodobně nepominou.

„Aktuální zvýšení sazeb nezpůsobilo žádný šokový efekt v ekonomice. Firmy ale již tento růst pociťují, vývoj sazeb, spolu s růstem mezd a za spolupůsobení růstu ceny ostatních vstupů, není pro firmy pozitivním faktorem,“ uvádí Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět