Tržby průmyslových firem se letos budou pohybovat nad 5,5 biliony

I v závěru roku lze potvrdit, že letošní rok rozhodně nebyl o poklesu, jedná se pouze o zpomalení tempa růstu. „Nálada firem zůstává převážně optimistická. Výrobní základna se dále posunula, a průmyslové firmy vyrobily zhruba o čtvrtinu více než před deseti lety a jejich tržby se budou za letošní rok celkově pohybovat nad 5,5 biliony korun. Rostoucí poptávka naráží navíc na bariéru spojenou s nedostatkem pracovních sil. Bez této bariéry bychom dosáhli ještě vyšších hodnot,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu.

Omezujícím faktorem nyní je také vývoj cen vstupů a jejich dostupnost ve vztahu k vývoji produktivity. Ziskovost firem tak v průměru klesla a dlouhodobě by tento vývoj byl pro firmy problematický. „V následujících letech se bude muset opět vyrovnat růst produktivity práce s vývojem mezd. Zvyšování produktivity by měly zajistit investice firem do moderních technologií. Zde stále mají firmy v ČR potenciál,“ vysvětluje Bohuslav Čížek.

Meziroční růst průmyslové produkce očištěný o počet pracovních dnů vzrostl dle dnes zveřejněných dat ČSÚ o 3,3 %. Bez očištění kvůli jednomu pracovnímu říjnovému dni navíc oproti loňsku byl růst dokonce 6,7 %, byť v meziměsíčním porovnání došlo k mírnému poklesu o 1,1 %. Trend mírného stabilního růstu ale pokračuje.

Nejvíce k uvedenému růstu 6,7 % přispěla výroba motorových vozidel, a to příspěvkem příspěvek 1,6 p.b. a dále výroba kovových konstrukcí s pozitivním příspěvkem 1 p.b., ale růst opět prochází téměř všemi odvětvími. Nezaostaly ani ostatní klíčové ukazatele. Tržby z průmyslové činnosti rostly téměř 10% tempem, a to jak u tržeb z produktů prodaných v ČR tak u tržeb z vývozu. Hodnota nových zakázek ze zahraničí rostla dokonce o 14,2 %, domácí zakázky rostly tempem 8,1 %. „Statistická data tedy potvrzují to, co již víme od našich firem, to jest, že by se v závěru roku neměly objevit výraznější problémy či propady,“ dodává Čížek. Před měsícem byly zveřejněny údaje za 3. čtvrtletí, které ukazovaly více než 3% růst po očištění a obdobnou růstovou hodnotu lze čekat i celkově za celý letošní rok. Celkový růst ekonomiky nebude, jak dokládají průběžná data, tak vysoký jako loni, přesto lze v mírném předstihu finiše roku hodnotit v úhrnu rok 2018 pozitivně. 

 

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět