Zveřejňujeme výsledky šetření SP ČR a ČNB za 4. čtvrtletí 2018

Šetření, které provádíme společně s ČNB, ukazuje, že ke konci roku 2018 podnikatelé hodnotí domácí a zahraniční poptávku relativně stabilně. Index vnímání poptávky, který jsme nyní poprvé sestavili z údajů za roky 2011–2018, ukazuje, že souhrnné hodnocení poptávky ze strany podnikatelů je mírně klesající, ale nadále v pozitivních hodnotách. Rovněž očekávání v oblasti zakázek je pozitivní, byť se mírně zhoršuje. Do hodnocení podnikatelů totiž vstupují významněji faktory, které budou v následujícím období působit jako bariéry dalšího růstu firem: jde například o růst ceny vstupů, jako jsou ceny materiálů a surovin, energií a růst mzdových nákladů.

Pokud se ohlédneme za celým rokem 2018 skrze předešlá čtvrtletní šetření, byl loňský rok ovlivněn konjunkturou, která pokračovala z roku 2017. Hodnocení podnikatelů se postupně stávalo opatrnějším, především vzhledem k výše zmíněným bariérám v podobě rostoucí ceny vstupů a nedostatku pracovních sil. Během roku se začaly projevovat některé negativní faktory, jako například obavy z Brexitu, z regulačních zásahů a též hrozby z obchodních válek.

Je zřejmé, že nominálně rostoucí produkce byla zajištěna dodatečnými a dražšími pracovníky, což mělo, i vzhledem k rostoucím cenám vstupů, negativní vliv na ziskovost podniků, ale i tak byly podniky v roce 2018 i předešlém roce 2017 v dobré kondici, měly dostatek zakázek a mají pro další období investiční plány.

Kompletní výsledky lze stáhnout zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět