Průmysl v roce 2018 rostl 3% tempem

Ve 4. čtvrtletí průmyslová produkce v ČR vykázala meziroční růst o 3,6 %, ve srovnání se třetím kvartálem rostla o 0,4 %. Tržby v posledním loňském čtvrtletí rostly tempem 6,9 %, nove zakázky rostly o 4,6 %. Růst byl jak díky domácí, tak i zahraniční poptávce, byť domácí poptávka byla o něco silnější než ta zahraniční.

Za celý rok 2018 tak průmysl rostl průměrným tempem 3 %, zpracovatelský sektor rostl od začátku roku o 3,3 %. „Firmy hodnotí rok 2018 kladně, byť nebyl jednoduchý. Naráželi jsme na bariéru nedostatku pracovních sil (bez této bariéry mohl být růst i trochu vyšší), pozorujeme klesající ziskovost a byla na stole riziková témata,“ vysvětluje ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek.

Samotný prosinec vykázal meziroční růst průmyslu po očištění o 1,8 %, bez očištění kvůli jednomu pracovnímu dnu méně oproti prosinci 2017 došlo k poklesu o 1,4 %. Meziměsíčně po vyloučení sezónnosti vzrostl průmysl reálně o 0,6 %. Tržby v prosinci vzrostly meziročně o 1,1 %, nové zakázky v prosinci klesly meziročně o 4,8 %, na čemž se nejvíce projevil negativně sektor motorových vozidel s příspěvkem -5,1 p.b. „Zde platí klasická poučka, že nelze z jednoho měsíce vyvozovat závěry. Loňský rok byl celkově za výrobu vozidel rekordní. Silničních vozidel se v ČR vyrobilo skoro 1,5milionu. To potvrzuje úspěšnost tuzemských producentů i na evropských a světových trzích. Máme velmi silný a velmi dobrý výsledek. Do budoucna přílišný prostor pro výrazný růst už nečekáme, protože neporoste evropská poptávka. Přicházejí také nové regulace, nové standardy. Nové testy či emisní cíle nebude jednoduché a levné naplnit,“ říká Bohuslav Čížek.

Svaz průmyslu sestavil nový Index firemních očekávání Svazu průmyslu. Opírá se o firemní hodnocení domácí a zahraniční poptávky a očekávání nových zakázek. Index naznačuje, jak dynamicky se bude česká průmyslová výroba vyvíjet. Hodnota indexu za poslední tři čtvrtletí klesla z hodnoty 3,28 na 1,35. To znamená, že firmy poptávku stále hodnotí pozitivně a zakázky jim rostou, ale výrazně pomaleji než v první polovině letošního roku. Podrobněji zde

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět