V roce 2018 rostla ekonomika o 3 %

Předběžný odhad statistického úřadu ukazuje, že ekonomika v roce 2018 rostla tepem 3 %. Meziroční růsty sice klesly, ale snižovaly se z vyšší základny a začaly narážet na limity. Pořád se ale bavíme o několikaletém růstu a finální 3% hodnota růstu nakonec není špatným výsledkem. V prvním kvartálu roku 2018 se růst pohyboval na úrovni 4,1 %, následně ve druhém a třetím kvartálu zpomalil na 2,4 % a v posledním loňském kvartálu se růst HDP dostal na úroveň 2,9 %. Klíčová byla domácí poptávka, která je dána dosavadním vysokým růstem mezd a dobrou situací firem, které tak mohou investovat. Výsledek odráží i závěry z našich šetření (podrobněji zde), které provádíme společně s ČNB, kdy během celého roku 2018 bylo hodnocení poptávky i zakázek pozitivní, byť ve větší míře rostly bariéry dalšího růstu v podobě nedostatku pracovních sil, růstu mzdových nákladů a zdražování vstupů jako například u cen energií, materiálů a surovin. „Skutečností je, že firmám tak s rostoucím výstupem klesala ziskovost, neboť dodatečný výstup (nebo udržení stávající relativně vysoké úrovně výstupu) mohl být zajištěn za vyšších provozních nákladů,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky.

Pro celý rok 2018 byla charakteristická relativně dobrá kondice sektoru průmyslu. Průměrný růst průmyslové produkce v roce 2018 byl 3 %, což je dobrý výsledek, byť s rekordním rokem 2017 to je zhruba poloviční hodnota (v předloňském roce byl růst 6,5 %). Stále rostoucí byla tempa růstu v případě hodnoty nových zakázek (meziroční průměrný růst nových zakázek v běžných cenách v roce 2018 byl 3,7 %) a zvyšující se ukazatele tržeb z průmyslové produkce (průměrný růst tržeb ve sektoru průmyslu byl v roce 2018 na úrovni 3,6 %). Rovněž oblast investic se vyvíjela pozitivně. Naše šetření stále vykazovalo kladné saldo pro oblast očekávání investiční aktivity. I z dosud známých statistických dat je zřejmé, že oblast tvorby hrubého fixního kapitálu vykazovala relativně vysoký nárůst – meziroční průměr v rámci ukazatele tvorba hrubého fixního kapitálu za 1. až 3. čtvrtletí 2018 byl 9,3 %, v roce 2017 to bylo pouze 4,1 %, samozřejmě s ohledem na charakter meziročních ukazatelů.

Již dnes ale pozorujeme opatrnost ve výhledech a indikátory zpomalení růstu. Pro letošní rok tak čekáme sice celkový růst, ale s dalším zpomalením tempa. Budeme se tedy pohybovat pod 3 %. „Rok 2018 tedy z pohledu průmyslu i celé ekonomiky hodnotíme pozitivně a předběžné hodnocení tempa růstu na úrovni 3% je dobrým výsledkem,“ říká Bohuslav Čížek.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět