3% růst HDP v roce 2018 potvrzen


Výsledný růst HDP za celý rok 2018 činil dle zpřesněného odhadu 3 %, což je dobrý výsledek. Zásadní pro loňský HDP byly investice, tzv. tvorba hrubého fixního kapitálu přispěla k celkovému růstu 1,9 p.b., když meziročně vzrostla o 10 %. Spotřeba domácností zajistila příspěvek na úrovni 1,0 p. b. (meziroční růst 3,1 % oproti roku 2017), výdaje vládních institucí přispěly 0,7 p. b.

Pokud se podíváme na hrubou přidanou hodnotu v celém roce 2018, klíčový zůstává příspěvek zpracovatelského průmyslu na úrovni 0,9 p.b. (s meziročním růstem 3,4 %), následovala odvětví obchodu, dopravy, ubytování a stravování s příspěvkem 0,8 p.b. Další významné bylo například odvětví informačních a komunikačních činností s příspěvkem 0,4 p.b.

Vývoj české ekonomiky v roce 2018 kopíruje trendy, které jsou obdobné v oblasti průmyslové výroby (podrobněji zde). Průmysl a investice tak bezpochyby patří mezi klíčové faktory růstu.

„Opět se ukazuje, jak klíčový je průmysl včetně investiční činnosti pro českou ekonomiku. Vážíme si investic, které mohli podnikatelé díky dobrému roku 2017 a též 2018 zahájit a postupně realizovat, což je předpoklad pro další vývoj. Prostor pro dlouhodobější investice v oblasti inovací zde stále ale je a v tomto by byla třeba vyšší čísla,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu.

Co se týká dat za poslední kvartál loňského roku, zpřesněný odhad HDP ukazuje, že poslední čtvrtletí bylo rostoucí, neboť překonalo výsledky za 2. a 3. čtvrtletí loňského roku. Mezičtvrtletně byl růst v posledním kvartálu 0,9 %, meziroční růst činil 2,8 %.

Výsledek ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí byl dán pozitivním vývojem téměř ve všech oblastech, růst podpořily investice a vládní výdaje. Spotřeba domácností vykázala mírně nižší meziroční růst než v předchozích čtvrtletích, ale i tak jde o stabilní faktor, nadále ji bude ovlivňovat stále ještě rostoucí zaměstnanost a fakt, že objem mzdových nákladů vzrostl meziročně o 8,2 %.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět