Průmysl v lednu 2019 mírně zpomalil

 

Po výjimečném roce 2017 a loňském úspěšném roce předpokládáme během roku 2019 snížení tempa růstu průmyslové výroby. Aktuální lednová data dokládají, že k určitému poklesu skutečně došlo, dle očištěných dat se průmyslová produkce dokonce meziročně snížila o 1,1 %. Ve srovnání s prosincem 2018 klesla dle dat ČSÚ o 1,3 %.

Naproti tomu zakázky i tržby z průmyslové činnosti v lednu mírně rostly, což je pozitivní signál pro udržení určitého, byť slabšího, růstu. To je v souladu se závěry našeho šetření, které provádíme společně s ČNB. Dle šetření se dosud konstantní pozitivní očekávání v oblasti zakázek na konci roku 2018 mírně zhoršilo, podnikatelé snížili očekávání pozitivního vývoje zakázek v následujícím čtvrtletí i v horizontu následujícího půlroku. Rovněž vážené saldo vývoje očekávání zakázek vykázalo nižší hodnoty pro následující půlrok, nadále je ale kladné. Podrobněji k našemu šetření zde.

Nižší celkové lednové výsledky jsou samozřejmě kromě určitého zpomalení ekonomiky ovlivněny v meziročním srovnání relativně vysokou základnou roku 2018, ale data za jeden měsíc jsou ovlivněna také odstávkami zpracovatelského průmyslu.

Kondice průmyslu v lednu je rovněž v souladu s naší aktuální predikcí, která pro letošní rok 2019 předpokládá tempo růstu ekonomiky na úrovni 2,8 %. Téměř ve všech oblastech českého HDP se projevuje vývoj růmyslové výroby. Je to v české ekonomice klíčový faktor jak pro mzdy a soukromou spotřebu, tak pro daňové výnosy i vládní spotřebu a investice. Pro celý rok 2018 byla charakteristická relativně dobrá kondice sektoru průmyslu. Průměrný růst průmyslové produkce v roce 2018 byl 3 %, což je dobrý výsledek, byť v rekordním roce 2017 byl růst 6,5 %. Aktuální predikci ekonomiky nalezenete zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět