Průmysl se v únoru vrátil k růstu

Průmysl se po mírném poklesu v lednu (-1,1 %), který byl mj. způsoben celoevropskými negativními hodnotami, vrátil k růstu. Po očištění o počet pracovních dní průmysl rostl meziročně o 1,5 %. Meziměsíčně pak dle dat ČSÚ o 0,5 %.

K růstu průmyslu nejvíce pomohly meziročně o něco nižší teploty, kdy sektor výroby elektřiny, plynu a tepla rostl o 6,7 % (přírůstek +0,8 p. b.). Dále přispěly také výroba elektrických zařízení a výroba strojů a zařízení. Automobilový průmysl, který byl v lednu hlavní příčinou poklesu celého průmyslu a klesal o 6,9 %, v únoru téměř zastavil propad (pokles o 0,8 %, příspěvek -0,15 p. b.). Zpracování dřeva, a výroba dřevěných výrobků pak alespoň snížila ztrátu na -7 % (příspěvek -0,13 p. b.), která je částečně způsobená i sněhovou pokrývkou. Dále mírně klesal i chemický průmysl.

Nové zakázky i tržby navázaly na pozitivní čísla z ledna a vzrostly o 1,4 %, respektive 3,6 %. Potěšující je, že obdobným tempem rostly zakázky tuzemské i zahraniční. Zakázky, jejichž růst potvrzuje i společné šetření SP ČR s ČNB zde, se zvýšily zejména ve výrobě kovových konstrukcí, odvětví kovů a výrobě motorových vozidel.

Statistiky také ukazují vzrůstající náklady firem, kdy mzdy rostly o závratných 7,1 %, což potvrzuje nedostatek pracovníků jako největší bariéru ekonomiky.
Jan Šebesta
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět