Růst ekonomiky v prvním kvartálu byl 2,6 %

Česká ekonomika meziročně rostla podle zpřesněného odhadu v 1. čtvrtletí 2019 o 2,6 %. Předběžná data odhadovala výsledek prvního kvartálu nepatrně nižší (předběžný odhad byl 2,5 %; náš komentář zde). Začátek letošního roku tak potvrdil schopnost udržet růstové tempo, byť řada indikátorů potvrzuje postupné zpomalení českého ekonomického růstu. Několik let trvající růstové období nadále naráží na bariéry jako nedostatek zaměstnanců či například růst cen vstupů – mezd či energie. Stejně tak poptávka hlavních zahraničních obchodních partnerů má o něco slabší růst.

Spotřební výdaje zůstaly na obdobné úrovni jako loni, spotřeba domácností vzrostla o 2,7 %, výdaje vládních institucí rostly tempem 3,4 %, tedy tempem zhruba na stejné úrovni jako průměrný výsledek za celý rok 2018. Ke zpomalení došlo u hrubého fixního kapitálu, kde činil růst 3,4 %, oproti průměru za rok 2018 ve výši 10,4 %. Meziroční tempo růstu vývozu i dovozu spadlo oproti průměrnému výkonu loňského roku o cca 3 p.b. na úroveň zhruba 2 %, což je ale stále rostoucí úroveň.

K růstu hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl (příspěvek 0,7 p.b.), což je stejný výsledek na ve 4. čtvrtletí 2018. Růst byl v oblasti výroby strojů a pryžových a dále plastových výrobků. Nižší výkon byl v oblasti dopravních prostředků, které se významně podílí na výsledcích celkového průmyslu. Dle posledních březnových výsledků se potvrzuje, že druhé čtvrtletí letošního roku by si mělo udržet zakázky, ale víme, že v této oblasti již růsty z minulých let určitě nezopakujeme a k určitému zbrzdění dochází. Mírné zpomalení ekonomiky ilustrují i výsledky našeho šetření, které provádíme společně s ČNB (zde). Šetření sice ukazuje pokles stávajícího hodnocení i očekávání u některých ukazatelů, ale k obratu trendu či zásadnějšímu propadu by dojít nemělo, s čímž je naše šetření v konsenzu s dosud známými daty.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět