Předběžný odhad pro druhý kvartál ukazuje růst HDP

Nové údaje za 2. čtvrtletí 2019 ukazují pozitivní výsledky, kterých ekonomika dosáhla. Podle předběžných údajů byl růst HDP ve druhém kvartálu meziročně vyšší o 2,7 %. V 1. čtvrtletí 2019 byl meziroční růst dle již zpřesněných údajů 2,8 %. Mezičtvrtletní růst byl stejně jako v prvním kvartálu 0,6 %.

Hodnoty za celou ekonomiku můžeme srovnat s údaji za klíčový sektor – průmysl. V prvních třech měsících roku 2019 průmyslová výroba spíše stagnovala, dubnové i květnové výsledky ukázaly na více než 3 % meziroční růst a teprve v červnu průmysl vykázal meziroční pokles (a to i díky vysoké loňské základně, podrobněji zde). V průměru lze tak hodnotit, že se průmyslu v prvních šesti měsících dařilo, a to samé zatím platí z hlediska vývoje celé ekonomiky prostřednictvím ukazatele HDP i o prvních dvou čtvrtletích letošního roku.

Podle dat ČSÚ je zřejmé, že k dobrému výsledku ve 2. čtvrtletí přispěla hlavně spotřeba domácností, což je dáno mj. vysokým nárůstem mezd, ale přispěla i zahraničí poptávka, sektor obchodu i průmysl.

V každém případě jsou výsledky HDP za první polovinu roku pozitivní a jsou i přes očekávané zpomalování tempa ekonomického růstu dobrým základem pro celý rok 2019.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět