Zpřesněný odhad potvrdil relativně solidní tempo růstu ekonomiky v první polovině roku 2019


Zpřesněný odhad růstu HDP potvrdil udržení růstových hodnot české ekonomiky v prvním pololetí letošního roku. Po pětiletém růstu naší ekonomiky zůstáváme v růstových hodnotách, byť mírnějších. Prvky zmírnění růstu ale vidíme již několik měsíců, například u průmyslové výroby či zakázek. Ve výhledu zůstáváme opatrní.

Během obou letošních čtvrtletí tak podle aktuálně upravených dat HDP rostlo meziročním tempem 2,7 %. Mezičtvrtletní růst z 0,6 % v 1. čtvrtletí zrychlil na 0,7% růst ve čtvrtletí druhém.

Jak jsme již uvedli při prvním odhadu vývoje ekonomiky (zde), je zřejmé, že k dobrému výsledku ve 2. čtvrtletí přispěla hlavně spotřeba domácností, což je dáno mj. vysokým nárůstem mezd, ale přispěla i zahraničí poptávka, sektor obchodu i průmysl.

Kromě statistických dat vyhodnocujeme i signály od našich členských firem, které získáváme v podobě pravidelného čtvrtletního šetření mezi firmami. „Firmy začínají být opatrnější, cítí zpomalování tempa ekonomického růstu, ale zatím nedochází k zásadnějšímu zvratu či ekonomickému poklesu. Zpomalovaní a určité výkyvy směrem dolů například v průmyslové produkci pozorujeme již několik měsíců od závěru loňského roku a potvrzují ochlazování růstu. Pro výsledky šetření ve 2. čtvrtletí 2019 je tedy příznačné, že odrážejí nárůst negativních hodnocení, ale zároveň pozitivní hodnocení zůstávají stabilní či mírně rostou“, vysvětluje ekonom-analytik Svazu, Vladimír Štípek. Více se o našem šetření, které připravujeme společně s ČNB, můžete dočíst zde.

„Nyní je jednoznačné, že výsledky HDP za první polovinu roku jsou i přes očekávané zpomalování tempa ekonomického růstu dobrým základem pro celý rok 2019. Průměrná hodnota tak za celý rok tak s vysokou pravděpodobností zůstane růstová,“  dodává Vladimír Štípek.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět