Průmyslová produkce v říjnu klesala

Průmysl v říjnu vykázal mírný pokles, tj. v meziročním vyjádření po očištění klesl o 0,4 % (zářijové hodnoty představovaly rovněž pokles na úrovni 0,6 %) a meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů průmysl klesl v říjnu o 0,1 % (v září byl v průmyslové produkci naopak meziměsíční mírný růst o 0,8 %).

Po zářijovém růstu v oblasti tržeb z průmyslové činnosti i nových zakázek byl naopak říjen 2019 ve znamení poklesu těchto indikátorů.

"Český průmysl už není v tak skvělé kondici jako v předchozích pěti letech. Zpomalení se nejvíce projevuje v automotive, strojírenství, hutnictví a ocelářství. Stále se daří např. IT průmyslu," říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dorpavy ČR.

Jak jsme již v září uvedli v komentáři, pokud se podíváme na dosavadní výsledky, čemuž odpovídají i říjnová data, je zřejmé, že se během roku i přes výkyvy potvrzuje postupně mírně zpomalující tempo růstu průmyslu.

Přestože výsledky celé ekonomiky jsou zatím stabilní, např. ve 3. čtvrtletí byl potvrzen růst HDP na úrovni 2,5 % (podrobněji zde), tak v oblasti průmyslu může být situace volatilnější. Riziky nadále zůstává pro průmyslovou výrobu, poměrně pevně související se zahraničním obchodem, například tvrdý brexit, externí hrozby, obchodní války a samozřejmě obecná citlivost vnější poptávky.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět