Prosinec uzavírá rok 2019 negativně, za celý rok průmysl poklesl o 0,5 %

Průmysl v prosinci nepřinesl povzbudivá čísla. Průmyslová produkce meziročně po očištění klesla o 3,4 %. Především ve výrobě dopravních prostředků (výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a ostatních dopravních prostředků) byly zhruba 10% poklesy, což se na souhrnném výsledku podepsalo i v podobě mezikvartálního poklesu, kdy ve srovnání listopadem klesl průmysl o 0,9 %.

Závěr roku tak poslal průmyslovou produkci do záporu. Průmysl za celý rok 2019 tak meziročně mírně klesl o půl procenta. Už v roce 2018 jsme ale ve firmách viděli zpomalení růstu produkce a bylo zřejmé, že tempo růstu bude dále zpomalovat i v roce 2019.  Pro srovnání, v roce 2018 byl po očištění dat 3,1% růst, v roce 2017 byl dokonce 6,8% růst.

Hodnota nových zakázek v prosinci klesla o jednotky procent (2,7 %). Meziročně klesaly domácí i zahraniční zakázky v celém posledním kvartálu 2019. Celkově za rok 2019 jsou ale data v oblasti zakázek i tržeb stále mírně kladné. Přes celkový ne příliš pozitivní makroekonomický obrázek, nalezneme ale i firmy, které problémy se zakázkami nemají. Jedná se často o specializované inovativní firmy, které dlouhodobě investují.

„Je třeba si ale při hodnocení roku 2019 uvědomit, že průmysl před tím pět let rostl a výrobní základna dosáhla rekordních hodnot, což se odrazilo i v ekonomických výsledcích firem. Firmy samozřejmě musí počítat s řadou nejistot, jako například s nervozitou v mezinárodním obchodu, s nasyceností trhu a novými výzvami v automobilovém průmyslu.  Rok 2020 nebude bohužel pro získávání zakázek snadný a celkové výsledky vývoje průmyslové produkce příliš příznivé nadále nebudou,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět