Začátek roku potvrzuje, že rok 2020 bude pro průmysl obtížný

Růst průmyslu bude i nadále postupně zpomalovat. Naznačují to statistiky o průmyslové produkci za úvodní týdny letošního roku.

„První čísla roku 2020 ukazují, že letošek bude pro firmy obtížný. Již více než rok můžeme pozorovat postupné zpomalování růstu a závěr roku 2019 to v oblasti průmyslu potvrdil,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy.

Například lednové údaje o průmyslové produkci ukazují, že oproti loňskému lednu došlo k poklesu o 1,4 %, meziměsíčně byl mírný růst o 1,1 %. Firmy vešly do roku 2020 v dobré kondici, což vyplývá nejen z našeho šetření za 4. čtvrtletí, které provádíme společně s ČNB, ale i z dat ČSÚ k lednovému meziročnímu růstu domácích tržeb z průmyslové činnosti (+2,9 %) a též z hodnoty nových tuzemských zakázek (+0,6 %). Tržby i zakázky ze zahraničí naopak mírně klesaly.

„Momentálně ale firmy ohrožuje riziko nového typu koronaviru a s ním spojená opatření přijatá proti jeho šíření. Z našeho průzkumu mezi 350 firmami vyplývá, že třetina podniků má kvůli tomu zaměstnance v karanténě. Další podniky se už potýkají nebo brzy začnou potýkat s nedostatkem součástek či surovin a musí řešit problémy s logistikou,“ upozorňuje Bohuslav Čížek.

Podrobnější informace k aktuálním dopadům šíření koronaviru na průmysl zjistíte z průzkumu, který připravil Svaz průmyslu (zde).

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět