ČNB snížila úrokové sazby

Měnová politika ČNB snížením základních měnově-politických sazeb reaguje na očekávání ekonomického propadu v důsledku koronaviru.

ČNB dne 26. 3. 2020 snížila dvoutýdenní 2T repo sazbu o 75 bazických bodů na 1,00 %. Dále snížila lombardní sazbu na 2,00 % a diskontní sazbu na 0,05 %. V době před aktuální koronavirovou krizí docházelo během celého loňského roku ke zvyšování sazeb z původních historických minim a rovněž kvůli řešení do té doby stále významnějších inflačních tlaků. Aktuální stav ekonomiky a nejistota ve výhledu tuto situaci ale mění. Firmy potřebují přístupné financování.

Z pohledu Svazu průmyslu je aktuální snížení sazeb v situaci, kdy je omezován provoz a výroba a ekonomickému propadu se nevyhneme, logickým krokem. Úprava sazeb není sama o sobě nástrojem, který by řešil podstatu problému, firmy mají problémy s dodávkami, udržením ekonomické aktivity či zakázkami, což se projevuje i v jejich cash-flow. Více firem tak bude v nejbližších týdnech poptávat i řešení k zajištění provozního financování.

Opatření ČNB ale samo o sobě nedokáže předčit ostatní negativní faktory jako nejistota, rostoucí rizika v ekonomice či pokles zakázek. Potřebujeme proto, aby co nejdříve fungoval program COVID II, který by měl poskytovat záruky státu za provozní úvěry podnikatelů od komerčních bank a firmy mohly co nejdříve čerpat, stejně tak i program, který to umožní záruky a řešení problémů pro větší firmy.

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět