Ekonomická nálada horší než v minulé krizi

Stávající restriktivní omezení a nejistota ohledně dalšího vývoje se odráží i v indexech ekonomické nálady a očekávání. Dubnový konjunkturální průzkum ČSÚ potvrdil negativní náladu v ekonomice a v řadě hodnot spadnul na historická minima od začátku šetření, tj. od roku 2003. Současná nejistota je pro řadu firem kritičtější než v předchozí krizi po roce 2008. Nejvyšší je pokles důvěry v odvětví průmyslu. Ve zpracovatelském průmyslu se využití výrobních kapacit dostalo na nejnižší hodnotu 69,4 procenta. Pokles důvěry vykazuje průzkum i v oblasti stavebnictví, obchodu i služeb.

Očekávání firem bude klíčové i pro vývoj v následujících měsících. Od něho se bude totiž v podnikatelské sféře odvíjet plánování dalších investic. Současná nejistota povede ve zbytku roku k nižší investiční aktivitě.

Dubnový průzkum ovlivnil šok v ekonomice, kdy restrikce omezily řadu aktivit a dočasně i během dubna omezily některé dodavatelské řetězce. Průzkum ČSÚ provedl ještě před rozvolňováním restrikcí a poměrně pozitivním vývojem koronavirové epidemie v ČR, což výsledky průzkumu ovlivňuje. I přesto efekty z restrikcí a omezení ekonomické aktivity pocítíme i v následujících měsících.

Jak pomoci ekonomice v příštích měsících

Rozvolňování v ČR i v dalších zemích EU a stabilizace dodavatelských kontaktů, vč. rozběhnutí výroby v některých významných podnicích může výhledy pro příští 3 i 6 měsíců, které byly v rámci průzkumu poměrně pesimistické, v následujících měsících zlepšit. Pro další vývoj bude důležitá rychlá podpora státu, jasné podmínky uvolňování a situace v zahraničí. Pořád jsme exportní zemí a ekonomická kondice našich zahraničních partnerů bude určovat naše možnosti. Zároveň musíme již nyní přemýšlet, jak oživit investiční aktivitu. Stát musí podporovat investice, výzkum a vývoj, rozvoj infrastruktury. Mezi našimi cíli musí zůstat i posun v digitální transformaci našeho průmyslu a ekonomiky. Bez toho nám ujede vlak.

Autoři: B. Čížek, V. Štípek, T. Řezníčková

kategorie Ekonomika v číslech
zpět