První čtvrtletí roku 2020 ukázalo 2,2% pokles HDP

V prvním čtvrtletí 2020 došlo dle předběžných odhadů k poklesu HDP o 2,2 %. Již loni sice docházelo ke zpomalování růstového tempa, stále jsme ale rostli tempem 2,5 %. Začátek letošního roku pokračoval v trendech z roku 2019, tedy ve zpomalování růstu. Predikce pro tento rok se ale ještě blížila růstové hodnotě 2 %. V březnu na ekonomiku dolehla situace spojená s koronavirem a přišla krize. Mezičtvrtletně došlo k 3,6% poklesu HDP.

Závěr prvního kvartálu byl tedy silně poznamenán restrikcemi nejen v ČR, ale i v zemích našich hlavních ekonomických partnerů. Podle předběžných odhadů ČSÚ se nejvíce na výsledku podepsal pokles zahraniční poptávky a též nižší podnikové investice. Podle ČSÚ se začala projevovat v prvním čtvrtletí rovněž nižší spotřeba domácností, která byla dosud, vzhledem k vysoké zaměstnanosti a rostoucím mzdám, stabilizátorem finálního výsledku ukazatele HDP. Určitým stabilizátorem ale byly vládní výdaje, jejichž role bude důležitější i v následujících čtvrtletích.

Lze čekat, že pokles HDP za 2. čtvrtletí bude ještě hlubší, protože restrikce od začátku dubna, byť nyní uvolňované, trvaly delší dobu než omezení, které byla realizována v březnu. Propady tržeb a zisků a panující nejistota dále omezí investiční aktivitu. Postupně se také bude dále projevovat i růst nezaměstnanosti a tedy i dále klesající spotřeba domácností. Ekonomické problémy, které kvůli setrvačnosti nejsou v číslech za první kvartál viditelné, se postupně projeví v druhém a třetím čtvrtletí. Rychlá reakce vlády a bezodkladná příprava a efektivní administrace podpůrných opatření je tedy nutností.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět