V květnu průmysl klesal pomaleji než na začátku pandemie

Průmysl v květnu podle předpokladů pokračoval v poklesu. Květnová data vykazují 25,7% meziroční pokles, což je menší snížení produkce než v dubnu (duben vykazoval 33,7% pokles).

Meziměsíční porovnání ale ukazuje mírný růst (po vyloučení sezónnosti) na úrovni 13,8 %, což je ovšem dáno mimořádnou hloubkou propadu v dubnu. Květnové postupné oživování výroby a návrat pracovníků do zaměstnání je důvodem mírně pozitivnějších dat ve srovnání s dubnovou realitou. Celkově jde o trend mírného snižování propadu průmyslové výroby způsobeného pandemií.

K meziročnímu poklesu nejvíce přispěl automobilový průmysl (příspěvek výroby motorových vozidel byl -8,9 p.b., ovšem minulý měsíc byl negativní příspěvek na úrovni dokonce 15,7 p.b.), dále se na poklesu podepsal vývoj produkce pryžových a plastových výrobků (negativní příspěvek k růstu 2,8 p.b.), dále výroba kovových konstrukcí (negativní příspěvek 2,6 p.b.) a výroba strojů a zařízení (negativní příspěvek 2,2 p.b.).

Rovněž data o zakázkách a tržbách ukazují, že květen již nebyl tolik poznamenán restrikcemi jako letošní dosud „nejkrizovější“ měsíc duben. Domácí výsledky jsou vždy o něco lepší, tržby z vývozu i nové zakázky ze zahraničí ale vykazují o několik procentních bodů větší propad ve srovnání s tuzemskem. Oproti dubnu, kdy meziročně propad těchto ukazatelů byl až kolem 40 %, tak aktuální data ukazují cca 30% pokles.

Jak jsme již říkali v dubnu, díky náběhu výroby jsou květnové výsledky pozitivnější, ale rozběhnutá výroba byla v menším objemu a firmy, které obnovily nebo nepřerušily výrobu, mají méně zakázek. Vládní podpora a pomoc musí být efektivně distribuována, aby ji firmy mohly efektivně využít a přežít například s co nejmenším propouštěním.

Autor: Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět