Průmyslová produkce v EU postupně zmírňuje propad

Obdobně, jako jsme komentovali národní data o průmyslu za červen, se z hlubokého pandemického propadu zvedá i celá evropské ekonomika. Celá EU vykázala v červnu meziroční propad o 11,6 %, což je sice na první pohled hrozivé číslo, ale v kontextu dubnového propadu na úrovni 27,7 % to je návrat k normálu. Data za EU s mírním zpožděním oproti údajům za jednotlivé státy nyní zveřejnil Eurostat.

Červnová data jsou podobná jako březnová, kdy evropská ekonomika klesla o 12,2 % a zmrazování v zemích EU nastávalo zhruba od poloviny měsíce, takže část března nebyla pandemií zasažena. Země eurozóny byly více zasaženy, proto byl za červen propad o něco hlubší než za celou EU, tedy 12,3 %. Meziměsíčně byl v červnu růst v EU i eurozóně shodně 9,1 %, čímž se potvrzuje postupné nadechování ekonomik po rekordním dubnovém propadu.

Český průmysl dle dat Eurostatu v červnu klesl meziročně o 11,9 %, meziměsíčně došlo k růstu 13,4 %. Obdobné zhruba 10% meziroční poklesy vykazují téměř všechny ostatní ekonomiky, kdy konkrétní hodnota za červen je dána i kondicí poloviny loňského roku s nímž se aktuální hodnoty srovnávají. Zdá se, že s následky pandemie v Evropě se lépe dle dat lépe vyrovnává například Slovensko (oproti ČR nižší meziroční propad a zároveň vyšší meziměsíční růst), v některých specifických ekonomikách neproběhlo silné zmrazení ekonomiky na jaře, ale pokles se přelije např. do letní sezóny (Chorvatsko, Řecko).

Záleží rovněž na struktuře průmyslu v dané zemi, některé země zažily menší šok kvůli pozastavování evropské průmyslové výroby (Lotyšsko, Litva), ale platí, že propad průmyslové výroby je viditelný v celé Evropě, ale pomyslná hluboká koronavirový propast se v průmyslu měsíc po měsíci postupně vyplňuje.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět