Meziroční pokles HDP v EU byl ve druhém kvartálu 14,1 %

Podle odhadu Eurostatu evropská ekonomika ve druhém kvartálu 2020 klesla meziročně o 14,1 %. Restrikce se v evropských ekonomikách objevily až v průběhu března, proto první kvartál vykázal jen 2,5% pokles. Druhý kvartál tak reprezentuje dopad restrikcí, preventivních opatření vlád v EU i opatrnosti a změny chování podniků či spotřebitelů.

Hodnota poklesu pro Českou republiku dosáhla meziročně 10,7 %. Desetiprocentní propad jsme na základě již dříve zveřejněných národních dat hodnotili na konci července jako nejvýraznější pokles za dobu, kdy ČSÚ tento ukazatel pro ČR sleduje. Přestože očekáváme lepší výsledky ve zbývajících dvou letošních čtvrtletích, souhrnný letošní propad by měl být ve srovnání s loňským rokem dle našeho odhadu 7,8 %. V roce 2021 ale již při absenci natolik tak dramatického propadu, jaký jsme zažili letos na jaře, čekáme růst o 4,8 %. Očekávání, že se hluboký propad bude postupně vyrovnávat vychází nejen z reality uvolňování opatření všude v Evropě a efektivní opatření např. na úrovni firem, které předcházejí dopadům nákazy, ale vychází i ze sledování sektoru průmyslu. Měsíční data, která známe k červnu (tj. data pro ČR i data pro EU) ukazují, že se průmysl odráží ode dna a měsíc po měsíci snižuje hloubku propadu.

Obdobný hluboký pokles vykázaly rovněž ostatní státy. Slovensko dle Eurostatu vykázalo 12,1% pokles, Německo kleslo o 11,7 %. V Polsku byl propad dokonce 16,3 %. Největší meziroční pokles HDP ale byl zaznamenán v zemích s horším projevem pandemie, Itálie ve druhém kvartále klesla o 17,3 %, Francouzský propad HDP byl o 19 % a Španělsko dokonce kleslo o 22,1 %. HDP Velké Británie, kterou Eurostat již do evropského průměru nezahrnuje, v druhém čtvrtletí kleslo o 21,7 %.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět