Zpřesněná data o HDP v ČR za 2. čtvrtletí 2020 a vývoj v EU

ČSÚ zpřesnil odhad vývoje HDP (tzv. druhý zpřesněný odhad), HDP ve 2. čtvrtletí 2020 mezičtvrtletně poklesl o 8,7 % a meziročně o 10,9 %.

Ve 2. čtvrtletí pokles procházel téměř všemi složkami HDP, klesaly poprvé výdaje na konečnou spotřebu (ještě v prvním kvartále rostly), spotřeba domácností již začala klesat mírně v prvním kvartálu, ve druhém klesla o necelých 8 % meziročně. Spotřeba vládních institucí stále mírně roste. Tvorba hrubého kapitálu klesla o cca 10 % meziročně. Klesal vývoz (ten rychleji) i dovoz.

I když mohou některé negativní vlivy v dalších čtvrtletích částečně odeznít (odložené investice mohou podnikatelé později realizovat, export bude mít po "zmrazení" ekonomik a dalších problémech dokončit a finalizovat sjednané kontrakty či obnovit předkoronavirové vazby) tak celkově očekáváme, že firmy budou čelit nižší domácí i zahraniční poptávce, což dokládají i výsledky našeho společného šetření ČNB rovněž za druhý kvartál tohoto roku.

Naším předpokladem je, že ekonomika letos vykáže výrazný pokles, který by dle dosavadních dat a predikcí mohl být za celý rok 7,8 %.

Příští rok čekáme, že se ekonomika vrátí k růstu (4 až 5 %), což je v rámci meziročního srovnání možné (tj. letošek srovnáváme s dobrým rokem 2019 a příští rok budeme srovnávat s „covidovým“ rokem 2020.

HDP v dalších zemích EU (meziročně, očištěná data, Eurostat) v 1. a 2. čtvrtletí 2020:

 tabulka eu hdp

Zdroj: Eurostat, předběžná data, data publikována v srpnu

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět