Podzimní ekonomická predikce BusinessEurope

BusinessEurope, svaz zastřešující evropské zástupce průmyslu, publikoval podzimní predikci. Tato predikce, na které se za Českou republiku podílel i Svaz průmyslu, odhaduje pro rok 2020 pokles ekonomiky o 7,3 %. Rok 2021 by ale ve srovnání s rekordním letošním propadem měl být růstový. S výraznými nejistotami v predikci, kdy řada zemí zpřísňuje epidemiologická opatření, BE odhaduje růst pro příští rok na úrovni 5 %.

Nezaměstnanost by v roce 2021 v EU mohla vystoupat až na 9 %. Dle BusinessEurope by na konci roku 2021 ekonomická aktivita, kvůli zasažení koronavirem, měla být ještě na konci příštího roku 3 % pod předkrizovou úrovní. Podnikové investice byly krizí značně zasaženy a zde lze předpokládat výraznější pokles pro letošní i příští rok.

Podzimní predikce BusinessEurope, včetně predikce pro vývoj jednotlivých zemí EU, je ke stažení zde.

Svaz průmyslu po zpracování vstupu pro BusinessEurope publikoval též vlastní analytický pohled na další vývoj. Naše predikce byla provedena v měsíci září a na začátku října. V danou dobu ekonomické propočty odpovídaly stávajícím trendům a očekáváním a predikci poklesu HDP o necelých 8 % pro rok 2020 jsme považovali za reálnou, s možností i mírně lepšího výsledku (byť v řádu desetin procent). Současná epidemiologická situace, nejistota a nepředvídatelně přijímané restrikce se dotýkají přímo i nepřímo sektorů napříč ekonomikou. Opatření postupně vyhlašovaná v průběhu října mohou vést k propadu HDP v letošním roce i ve vyšší míře, záleží ale na délce těchto opatření a vývoji v následujících týdnech. Přesnou predikci nelze za stavu neustálých změn nyní poskytnout. Konkrétní dopad bude záležet na délce a rozsahu zpřísňovaných opatření, okamžiku rozvolnění, ale i celkového vývoje zdravotní situace a ekonomické nálady.

Náš analytický pohled na vývoj naleznete zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět