Zpřesněné statistické výsledky za třetí kvartál potvrdily i přes poklesy postupné zotavování z jarního propadu

Ekonomika se ve 3. čtvrtletí zotavovala z jarního rekordního propadu, její propad byl meziročně dle zpřesněného odhadu ČSÚ na úrovni 5,0 %. Dřívější odhady vývoje HDP dokonce ukazovaly na mírně hlubší propad (před měsícem byl pokles pro třetí kvartál odhadován 5,8 %).

Při pohledu na meziroční vývoj jednotlivých složek HDP můžeme čekat, že třetí kvartál skutečně mírně vylepší celoroční propady. Průměr poklesu HDP za první tři čtvrtletí roku 2020 je nyní téměř -6 %. Nyní záleží, jaký bude 4. kvartál z hlediska vývoje ekonomiky, vládních restrikcí, dopadů těchto restrikcí a jak se dokáže ekonomika s nimi sžít (náš analytický pohled na predikce zde).

Zhruba 10% pokles je ve 3. čtvrtletí, stejně jako ve 2. čtvrtletí, nadále v oblasti investic, protože nejistota přetrvává a investiční záměry byly odloženy nebo zrušeny.

Pozitivnější výsledky jsou v oblasti domácí spotřeby, kde je propad za 3. čtvrtletí jen 3,9 %. Nenaplnila se tak negativní očekávání z jara na pokračující vyšší mírů propadů výdajů domácností. Vládní spotřeba se ve 3. čtvrtletí udržela v kladných hodnotách, byť od začátku roku vidíme mírné snižování růstové úrovně (z téměř 5% růstu na začátku roku, přes 1,7% růst ve druhém čtvrtletí k 0,1% růstu ve 3. čtvrtletí), takže průměr za celý rok zůstane kladný.

Zahraniční obchod ve 3. čtvrtletí již neklesal tolik jako v „zamrzlém“ druhém čtvrtletí, hodnoty se nyní blíží výsledkům za 1. čtvrtletí. Výsledek za celý rok samozřejmě bude negativní, ale i co se týče dovozu a vývozu není 3. čtvrtletí tak dramaticky špatné jako jarní období.

Z pohledu hrubé přidané hodnoty je vývoj obdobný. Meziroční pokles ve 2. čtvrtletí na úrovní více než 10% vystřídalo podzimní „snižování ztrát“, kdy ve 3. čtvrtletí byl propad HPH -4,8 %. Tento pokles byl kromě odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (kde byl pokles přidané hodnoty meziročně o 9,3 %) rovněž dán zpracovatelským průmyslem, který klesl z pohledu HPH meziročně o 4,9 %. Mezičtvrtletně však HPH rostla o 7,3 %.

Oživení z léta a části podzimu díky určitému optimismu, ovšem při realitě přetrvávajících poklesů v řadě odvětví, dokládá i naše šetření za 3. čtvrtletí, které jsme publikovali zde. Z šetření plyne, že např. očekávání vývoje zakázek po zbytek roku je spíše negativní. K mírnému růstu by se měly zakázky vrátit na začátku příštího roku. Tento růst je ale poměřován k vývoji letošního roku, tudíž je vidět, že obnova bude pomalá.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět