HDP ČR klesl dle předběžného odhadu ČSU o 5,6 %

Za celý rok 2020 české HDP kleslo předběžně o 5,6 %, to je méně než ukazovaly krizové scénáře. Ekonomika dokázala ustát loňský covidový rok v rámci silných restrikcí nakonec o trochu lépe, než jsme jako Svaz původně předpokládali. Nyní je potřeba rychlá stabilizace a zabezpečení zdravotní situace ze strany vlády. Nelze zapomínat ani na podmínky vedoucí k  podpoře oživení investic.

Poslední čtvrtletí 2020 kleslo HDP ČR meziročně předběžně o 5 %, tedy stejně jako 3. čtvrtletí. Mezičtvrtletně došlo dokonce k mírnému růstu 0,3 %, což dle ČSÚ zachraňovala rostoucí zahraniční poptávka. Potvrzuje se význam fungujícího exportu pro naši zemi a potřeba neomezovat při restrikcích možnost ekonomických kontaktů se zahraničím.

Celkový propad HDP ČR za rok 2020 je předběžně odhadován na 5,6 %. To je výrazně méně, než byly původní odhady z jara, kdy ekonomika byla "zmrazena" a vyhlídky byly značně nejisté a pesimistické. Jsme rádi, že se naše původní predikce nenaplnily a nyní můžeme tento výsledek komentovat ve stylu pokles byl nakonec o "pouhých" 5,6 %, čímž jsme i blízko předběžnému odhadu výsledku HDP pro Německo (-5 %). Přesto jde o nejhlubší pokles v historii ČR a výsledek nelze podceňovat. A to jak ve vztahu k celkovým ekonomickým výsledkům, tak ve vztahu ke krizí nejvíce postiženým sektorům. Ekonomické výsledky i nálada spojená s omezeními a nejistotami nadále ovlivňuje i celkové podnikatelské prostředí. Ukazuje se ale, že se ekonomika snaží adaptovat na pokles poptávky i restrikce a firmy, které nebyly restrikcemi přímo omezeny, se snaží novým podmínkám maximálně přizpůsbit a "jet dál", čímž pomáhají ekonomice v obnově růstu.

Firmy napříč sektory nadále čelí několika výzvám od nedostatku kvalifikovaných míst, po omezení a nejistoty v ekonomice po výzvy v oblasti digitalizace, hledání nových produktů a trhů, zelené tranzice či nových regulací.

 

Poznámka: Podrobněji rozklad předběžného odhadu dle rychlé informace ČSÚ: "Pokles (myšleno roku 2020) byl ovlivněn především spotřebou domácností, investičními výdaji, ale i propadem zahraniční poptávky v první polovině roku. Růst zaznamenaly výdaje vládních institucí. Pokles hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Nedařilo se také průmyslu, stavebnictví a většině odvětví služeb."... Meziroční pokles byl způsoben převážně prohlubujícím se propadem spotřebních výdajů domácností. Oproti tomu významně rostla zahraniční poptávka. Na straně tvorby přidané hodnoty se nedařilo především skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

 

 

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět