Ekonomická nálada se mírně zlepšuje

Aktuální ukazatele ekonomické nálady a očekávání podnikatelů naznačují, že ekonomika i přes restrikce a nejisté výhledy zejména kolem zdravotní situace a související restriktivní opatření, dokáže fungovat dál a do budoucna se dívá s určitým optimismem. Optimismus je ale třeba brát s rezervou v kontextu výsledků a dopadů krize a aktuálního vývoje pandemie. Svaz průmyslu a jeho členové se snaží maximálně přispět opatřeními ve svých firmách ke zlepšení zdravotní situace. Zdůrazňujeme, že i pro optimismus a plánování podnikatelů by přispěla rychlá a koordinovaná očkovací politika.

Únorový konjunkturální průzkum ČSÚ indikuje zlepšení důvěry podnikatelů v odvětví průmyslu. Základní saldo důvěry v průmyslu zůstává sice stále mírně záporné, ale jeho hodnota je nejlepší za poslední rok a ke zlepšení došlo jak meziměsíčně tak meziročně. Podíl průmyslových podniků hodnotících svou současnou celkovou poptávku jako nedostatečnou se dle ČSÚ v meziměsíčním srovnání snížil. Vzhledem k současné situaci se bohužel naopak snížila důvěra podnikatelů v odvětví obchodu i spotřebitelská důvěra. Z dlouhodobějšího pohledu jsou indikátory sice stále hluboko pod „předkrizovou“ úrovní, ale ve srovnání se šokovýmjarem a následně rovněž pandemií poznamenaným podzimem 2020 jsou hodnoty postupně vyšší, „optimističtější“ a situace je obecně dle těchto indexů stabilnější.

Podobně mírně pozitivně vyznívá i únorové očekávání německých firem. Podle indexu nákupních manažerů (Ifo index) se pohled podnikatelů na vývoj v Německu zlepšuje. To dokládají dobré výsledky, které vyšly z průzkumu pro hodnocení současnosti i pro výhled pro příští měsíce.

Již celkové ekonomické výsledky za rok 2020 a zejména druhou polovinu roku ukázaly, že některé nejpesimističtější scénáře predikcí se nevyplní. To platí například pro HDP, průmyslovou produkci či export. Stejně tak lednový průzkum Svazu průmyslu mezi 162 podniky naznačuje, že rok 2020 bude nakonec „ziskový“. Na vyšší nebo plánovaný zisk dosáhne 45 % firem, které se zúčastnily průzkumu Svazu průmyslu a dopravy. Nižší zisk, než plánovaly, má 37 % firem. Bez zisku či ve ztrátě pravděpodobně skončí zhruba 12 % podniků. Výsledek je ovlivněn samozřejmě také strukturou respondentů.

Stávající pandemická situace a s ní související rizika i omezení samozřejmě další vývoj vrhají do nejistoty, ale podnikatelé se snaží maximálně reflektovat aktuální situací a reagovat ve svém podnikání operativně i strategicky.

Autoři: V. Štípek, B. Čížek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět