Průmysl v květnu dál rostl, brzdí ho ale nedostatek lidí i drahé suroviny

Průmysl v květnu opět meziročně rostl, i když meziměsíčně to bylo méně než v dubnu. Může za to jednak velmi vysoký dubnový růst oproti loňskému roku, tak některé faktory jako třeba zdražení či nedostatek surovin a materiálů, které dalšímu průmyslovému růstu brání.

Meziročně průmysl v květnu vzrostl o 25,3 %, oproti dubnu pak meziměsíčně poklesl o 3,6 %. Za vysokým meziročním růstem stojí velké utlumení průmyslu na jaře 2020, ale i celková výkonnost průmyslových firem. „Aktuální hodnoty průmyslové produkce jsou téměř srovnatelné s předkrizovým stavem. Nejvíce k meziročnímu růstu přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Daří se i exportu, kde tržby vzrostly o 35,5 %. Domácí tržby se pak zvýšily o 26,2 %. Firmám výrazně rostla i hodnota nových zakázek, domácí se zvýšily o 39,6 %, zahraniční o 49,9 %,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Postupné mírné oživování ekonomiky ve srovnání s velmi nízkými hodnotami roku 2020 odpovídá i predikci Svazu průmyslu pro dlouhodobý vývoj ekonomiky. „S určitými výkyvy můžeme čekat postupný růst i v dalších měsících. A to podle toho, jak se nám s pomocí očkování a dalších opatření podaří eliminovat vliv pandemie na ekonomiku,“ upozorňuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Aktuální výsledky společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky za druhé čtvrtletí znovu potvrdily, že se firmám vrací optimismus. Většina podniků očekává růst zakázek i v příštích šesti měsících. Firmy také budou v druhé polovině roku investovat více než loni.

„Rychlejší růst ovšem naráží na bariéry v podobě zdražování surovin, materiálů a energií a obecně na rostoucí ceny vstupů, což se začíná stále silněji projevovat. Firmy v našem společném aktuálním šetření s ČNB také potvrdily, že nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků. V některých odvětvích se projevuje i nedostatek některých materiálů a dílů. Tyto faktory tak pozitivní průmyslový vývoj brzdí,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět