V létě průmysl dále rostl

Červencová data ČSÚ za průmysl ukazují pozitivní výsledky. Meziroční růst činil 7 %, meziměsíční růst byl 2,1 %. Vycházíme stále sice z loňského krizového roku a nízké srovnávací základny, na druhou stranu údaje o průmyslové produkci dokazují, že průmysl v posledním roce dokázal v prostředí nejistot fungovat dál a obnovit svou produkci. Přispívá k tomu vývoj poptávky, a to domácí i zahraniční. Potenciál růstu, který můžeme pozorovat například v hodnotách zakázek, je tak ještě vyšší, ale naráží na bariéry jako nedostatek pracovních sil či některých meziproduktů.

Hodnota nových zakázek, která v červenci vzrostla meziročně o 18,9 %, předznamenává, že růst by měl pokračovat i v dalších měsících a čtvrtletích. Výsledné zakázky v průmyslu a jejich očekávání patří v letošním roce mezi pozitivní indikátory růstu. To lze vidět i v našich šetřeních mezi podniky.

Samotný zpracovatelský průmysl rostl v červenci meziročním tempem 6,8 %. K jeho růstu nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba elektrických zařízení, či výroba kovů, hutní zpracování kovů a výroba strojů. Podle dat ČSÚ ale v červenci kladný příspěvek měla většina odvětví napříč zpracovatelským průmyslem.

Do budoucna lze čekat, že pozitivní faktory, např. rostoucí poptávka, bude nadále pomáhat k dobrým výsledkům průmyslové produkce. Zároveň se výrobci budou potýkat s výraznými překážkami, kterým je rostoucí cena materiálů, surovin, ale též nárůst dodavatelských cen obecně. S tím se pojí kritický nedostatek některých součástek, u nichž kromě samotné absence může být problém i vysoká cena, která ani po překonání současných problémů nemusí klesat. Trvá i nedostatek pracovníků, což se může projevit i dalším tlakem na růst mzdových nákladů. Nedostatek pracovníků může být umocněn případným zhoršením epidemického vývoje.

Autoři: B. Čížek, V. Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět