V srpnu průmysl klesl kvůli odstávkám výroby a celozávodním dovoleným

Srpnový meziroční pokles průmyslové produkce (po očištění o počet pracovních dní klesl o 1,4 %) ovlivnily především dovolené a vynucené odstávky kvůli nedostatku materiálů a zpoždění jejich dodávek. Významně tento horší výsledek ovlivnil sektor automotive, kde hrál významnou roli nedostatek čipů a prodloužení volna. Po dobrých výsledcích z předchozích měsíců růst pomalu přibržďuje. Vidíme to například na zpomalení nárůstu hodnoty nových zakázek. Roli hraje také zdražování vstupů. Přesto poptávka zůstává v souvislosti s oživováním ekonomiky poměrně silná a i s ohledem na nízkou srovnávací základnu loňského roku očekáváme, že za letošní rok průmyslová produkce celkově vzroste.

V souvislosti s letními měsíci musíme uvést, že hodnotit kondici průmyslu během ‚dovolenkových‘ měsíců je vždy ale obtížné a nelze činit významné závěry. Sektorově je nejviditelnější propad ve výrobě motorových vozidel, který celkový výsledek značně ovlivnil. Většina ostatních odvětví ale nadále naopak rostla, příkladem je strojírenství, elektronika, či kovovýroba. V minulých měsících dosahovala hodnota nových zakázek rostoucích hodnot. I v srpnu růst pokračoval, ovšem podle ČSÚ je aktuální růst dát spíše růstem cen než růstem objemu zakázek, což potvrzuje ‚brzdění růstu‘. Odstávky výroby v podnicích tempo růstu průmyslu ovlivnily, v průměru ale za oba dva letní měsíce byl průmysl dle vyjádření ČSÚ růstový. Doposud je meziroční nárůst produkce za celé období leden až srpen cca 11,7 %, a tak i když problémy se součástkami pokračují a ovlivní i podzimní výsledky, průmysl se v růstu za celý rok 2021 udrží.

Pokud se detailněji podíváme na budoucí měsíce a čtvrtletí, tempo růstu průmyslu bude i ve zbytku roku pravděpodobně i nadále brzděno zpomalením některých dodávek a jejich nedostatkem. Negativní vliv bude mít též cena surovin, materiálů, nedostatek pracovníků. Na celoročním výsledku se projeví též již zmíněné vynucené odstávky a prodloužené letní celozávodní dovolené, zejména v sektorech spojených s výrobou automobilů. Samozřejmě situace je různorodá napříč sektory. Přesto lze čekat, že domácí i zahraniční poptávka nadále existuje a bude pozitivně ovlivňovat tempo průmyslu, které by mohlo zůstat kladné. K většímu oživení díky přetrvávající vysoké poptávce by mohlo spolu s určitou stabilizací na světových trzích dojít příští rok.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět