Ceny průmyslových výrobců vyrostly v lednu nejvíce za posledních 30 let

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 19,4 % (v prosinci o 13,2 %), což je nejrychlejší tempo růstu od ledna 1992, tj. za posledních 30 let.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny energie o 40,9 % (z toho elektřiny pro průmysl o 105 %) – bez nich se ceny meziročně zvýšily „pouze“ o 12,8 %. Zdražení se dle zprávy ČSÚ dále týkalo zejména odvětví chemických látek a výrobků (o 52,8 %), obecných kovů a kovodělných výrobků (o 25,3 %, z toho oceli o 34 % a železa o 39 %) a odvětví dřeva a tisku (o 26 %, z toho surového dřeva o 51 %). 

Výsledky odpovídají očekáváním vysoké míry inflace u cen výrobců avizovaných v průzkumech a očekáváním z konce minulého roku, které se nyní odráží a budou odrážet i v rekordním nárůstu spotřebních cen. Například v šetření SP ČR a ČNB mezi nefinančními podniky v průměru firmy avizovaly zvýšení cen výstupů zhruba o 12 % a těchto hodnot nyní i reálně dosahujeme. 

Index zaznamenal také rekordní meziměsíční zvýšení o 6,9 %, což bylo nejrychlejší tempo růstu od února 1991. Vzrostly především ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry o 32,7 % (z toho elektřiny pro průmysl o 83 %), těžby a dobývání o 9 % a ceny vody o 5,3 %.
Šetření však ještě nezohledňuje aktuální vojenský konflikt na Ukrajině, což bude dále zvyšovat inflační tlaky, například prostřednictvím vyšších cen ropy, zemního plynu a návazně ceny elektřiny, omezení v dopravě, oslabení kurzu koruny apod.
kategorie Ekonomika v číslech
zpět