HDP vzrostl v roce 2021 podle Českého statistického úřadu o 3,3 %

Dnes vydané zpřesněné a podrobnější údaje ČSÚ k výsledkům HDP potvrdily pozitivní předběžné výsledky (nedávný odhad byl vnímán jako určité překvapení pozitivním směrem). Celkový růst reálného HDP za loňský rok dosáhl 3,3 %. K  růstu významně přispěl i sektor průmyslu, který za celý rok stoupl o 3,9 % (z toho zpracovatelský průmysl o 4,5 %) a to navzdory slabému výkonu v druhém pololetí, kdy zejména zpracovatelský průmysl naopak táhl ekonomiku dolu, když klesla jeho přidaná hodnota o 3,3 % ve třetím a o 1,6 % ve čtvrtém čtvrtletí.

Růst HDP byl tažen výhradně domácí poptávkou. Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly o 3,5 %, z toho výdaje domácností o 4,3 % a výdaje vlády o 1,6 %. Významně se také navýšily zásoby. Tvorba hrubého kapitálu za celý rok byla o 18,2 % vyšší, avšak fixní kapitál narostl pouze o 0,9 %. Oživení investic z pohledu fixního kapitálu tak bylo velmi slabé. Převážně se na růstu hrubého kapitálu podílelo navýšení zásob, které se teprve projeví ve finálním produktu a které plynulo ze zpoždění a nedostatku komponent.

K růstu rozhodně nepřispělo saldo zahraničního obchodu, které kleslo v běžných cenách meziročně o 204,1 mld. Kč na 185,2 mld. Kč. Navzdory tomu, že vývoz stoupl o 5 %, hodnoty dovozu se navýšily o 11,4 %.

Výsledky jsou pozitivní zprávou z pohledu předpokladů ze závěru loňského roku, kde většina odhadů směřovala pod 3 %. Na druhou stranu růst našeho hospodářství zaostává za předpokládanými výsledky eurozóny i celé EU, kde se růst odhaduje dle Eurostatu shodně na 5,2 %. Původně pozitivní odhady vyplývající z posledních indikátorů a průzkumů mezi firmami pro letošní rok ale nyní naráží na velký otazník spojený s válečným konfliktem. Lze očekávat například a již pozorujeme další inflační tlaky či omezení dodávek některých klíčových vstupů.

Anna Novotná Perlínová
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět