Konjukturální průzkum za březen potvrzuje pokles ekonomického sentimentu

Konjukturální průzkum ČSÚ z března 2022 potvrdil očekávaný pokles ekonomické důvěry. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně snížil o 2,6 bodu na hodnotu 96,6, přičemž poklesl jak podnikatelský, tak spotřebitelský sentiment. Důvěra podnikatelů klesla o 1,2 bodu na hodnotu 95,5. Určovaly ji zejména obavy z dalšího ekonomického vývoje v důsledku války na Ukrajině. Kromě několika přímo dotčených subjektů je většina firem schopna ve výrobě pokračovat a vyhodnocuje situaci, pohybuje se ale v nejistotě, která roste s každým dnem. Ještě na začátku roku naznačovala podnikatelská nálada a budoucí očekávání zakázek možnost výraznějšího oživení, nyní se však problémy a obavy v podobě nedostatku dodávek či ceny vstupů zvyšují a budou dopadat na ekonomické výsledky stále více firem a tím i celé ekonomiky.

konjukturální průzkum 0323

Podle bleskového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) mezi podniky vyplývá, že na 86 % firem má probíhající konflikt negativní vliv, avšak výrazněji než přímé dopady obchodu s Ruskem, Běloruskem nebo Ukrajinou je ovlivňují nepřímé důsledky války. Nejvíce firmy omezuje skokové zdražování energie, pohonných hmot i surovin a nejistoty s tím spojené. Prozatím ale nelze vyhodnotit přesnou míru dopadu, pro firmy je situace značně nepřehledná.

Pokračující bezprecedentní růst cen a důsledky konfliktu na Ukrajině sráží také důvěru spotřebitelů, která je nyní nejnižší od ledna 2013. Domácnosti se obávají zhoršení situace a svých reálných příjmů, což může být jedním z dalších dopadů na firmy v podobě poklesu poptávky.
kategorie Ekonomika v číslech
zpět