Ceny průmyslových výrobců vzrostly v březnu meziročně o 24,7 %

Ceny průmyslových výrobců se v březnu meziročně zvýšily o 24,7 % (v únoru o 21,3 %), což je již třetí měsíc v řadě rekordní nárůst za posledních 30 let. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny energií o 53,7 % a meziproduktů o 24,3 %. Zdražení se nejvíce týkalo odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů – cena ropy a zemního plynu vzrostla o 79,2 %. Index však ovlivnily také ceny elektřiny, plynu a páry, které se zvýšily o 48,9 % (z toho elektřiny, přenosu rozvodu a obchodu s elektřinou o 62,3 %), ceny chemických látek a výrobců (o 42,9 %), obecných kovů a kovodělných výrobků (o 27,8 %), dřeva, papíru a tisku (o 30 %) nebo potravinářských výrobků, nápojů a tabáku (o 11,5 %).

Výsledky dokládají zvyšující se míru inflace, která byla patrná už v dřívějších měsících zejména v důsledku přerušení mezinárodního obchodu během koronavirové krize. Již tak závažnou situaci výrazně zhoršila válka na Ukrajině, která ještě hlouběji narušila dodavatelské řetězce. To má za následek skokově se zvyšující ceny surovin či energie (od začátku roku vzrostly ceny elektřiny či pohonných hmot o desítky procent).

Řada firem je nucena promítnout drahé vstupy do ocenění svých produktů a služeb, což potvrzuje například i statistické šetření ČNB a SP ČR v nefinančních podnicích za první čtvrtletí 2022, kdy firmy v průměru očekávají meziroční změnu cen finální produkce téměř o necelých 15 %. Tyto faktory budou dále tlačit na výslednou spotřebitelskou inflaci, která může v průměru za letošní rok dosáhnout i hodnot kolem 14 %.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět