Předběžný výsledek HDP k 1. kvartálu 2022

Dle předběžného odhadu ČSÚ vzrostl hrubý domácí produkt meziročně o 4,6 % a mezičtvrtletně o 0,7 %. V kontextu vývoje spojeného se situací na Ukrajině a aktuálních očekávání výsledků pro tento rok se jednalo o relativně dobrý start oživení a silnější základ pro výsledky naší ekonomiky v letošním roce, bohužel již koncem února zbrzděné válkou. Dle předběžného odhadu se v prvním čtvrtletí výsledky přiblížily předcovidové úrovni, k čemuž přispělo zejména z jeho začátku pokračování oživování spotřebitelské poptávky spojené jak s rozvolňováním restriktivních opatření, v předchozích letech odkládanou poptávkou, silnou zaměstnaností či s původně lepšícími se očekáváními. Lepšící se očekávání se týkala například i investic. Růst investic byl ale spojen také s negativním vývojem v předchozích dvou letech a potřebou investovat, kdy investice v roce 2020 poklesly a v roce 2021 rostly pouze zanedbatelně. To potvrzuje i ČSÚ, který ve zprávě uvedl, že k meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěla zejména konečná spotřeba domácností a tvorba hrubého kapitálu. Nyní ale víme, že dění kolem Ukrajiny tyto tendence negativně zasáhlo a další vývoj již nebude tak pozitivní.

Předběžný výsledek růstu HDP za 1. čtvrtletí je s ohledem na stávající situaci relativně pozitivní zprávou. V důsledku vypuknutí války na Ukrajině se totiž řada firem musí vypořádat s novými překážkami. Podniky vázané na obchod s Ruskem nebo s Ukrajinou přišly o významné zakázky a takřka všechny firmy se potýkají s vysokými cenami energie a dalším skokovým zdražením a zpožděním dodávek, mj. z důvodu dalšího narušení dodavatelských řetězců.

Jak na domácnosti, tak na firmy, ale i stát již dopadají vyšší ceny surovin, potravin, energií i pohonných hmot, které od začátku roku vzrostly o desítky procent. Letošní růst inflace může dosáhnout hodnot kolem 14 %, čímž bude limitovat spotřebu, která dosud táhla růst HDP. Pokles sentimentu spotřebitelů je ostatně již patrný v posledních dvou konjukturálních průzkumech.

Rychlé tempo zdražování může ve zbytku roku omezovat také investiční aktivitu, ostatně právě nárůst cen materiálů či surovin a rovněž ceny energie vnímají firmy jako velmi limitující pro svůj rozvoj. Více viz například společné šetření SP ČR a ČNB za 1. čtvrtletí 2022. Aktuální dubnový průzkum SP ČR mezi podniky však již ukazuje, že objem reálných investic bude v roce 2022 oproti roku 2021 stagnovat s mírně záporným saldem.

Další vývoj HDP bude spojený mimo jiné s vývojem konfliktu na Ukrajině a případným pokračováním či ukončením války. V případě ukončení války bude také záležet na mnohých neznámých, např. na konkrétní podobě poválečného uspořádání či na rychlosti napravení dodavatelsko-odběratelských vztahů ve světě. Dle našich propočtů a na základě aktuálních odhadů, průzkumů a dat se odhad možnosti růstu reálného HDP v ČR pohybuje pro letošní rok kolem 1,0 – 1,3 %, pro příští rok pak kolem 3,5 %. Více se můžete dočíst v jarní predikci SP ČR na roky 2022 a 2023. Dnešní odhad výsledku HDP byl však mírně vyšší a tím pozitivnější, než jsme očekávali. Na druhou stranu aktuální bariéry a míra nejistot je velmi vysoká a nelze z předběžného čtvrtletního výsledku činit definitivní závěry.

 

Autoři: Bohuslav Čížek, Milan Klempíř

kategorie Ekonomika v číslech
zpět