Ceny průmyslových výrobců dosáhly dalšího rekordního nárůstu o 27,9 %

Ceny průmyslových výrobců se v květnu meziročně zvýšily o 27,9 % (v dubnu o 26,6 %). V závěru loňského roku byly poprvé v historii ČR dosaženy dvouciferné hodnoty, v únoru 2022 meziroční nárůst překročil dvacetiprocentní hranici a stále zrychluje.


Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny energie o 53,9 % a meziproduktů o 29,7 %. Konkrétněji se nejvíce zvýšily ceny ropy a zemního plynu (o 79,9 %), ceny elektřiny, plynu a páry (o 45,8 %), černého a hnědého uhlí (o 40,9 %), chemických látek a výrobků (o 39,1 %), obecných kovů a kovodělných výrobků (o 34,7 %) a dřeva, papíru a tisku (také o 34,7 %). Významně se navýšily i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku (o 19,2%).


Další rekordní nárůst Indexu cen průmyslových výrobců značí, že inflační tlaky neustávají a zdražování v ekonomice bude pokračovat. Jak vyplývá mj. z výše uvedených dat, firmy se již řadu měsíců potýkají se skokově rostoucími cenami svých vstupů. Podniky se v loňském roce snažily realizovat různá opatření a nezvyšovat konečné ceny někdy i na úkor marží, letos ale situace již byla neudržitelná a firmy musí ceny zvyšovat. Mezi jednotlivými firmami, případně odvětvími, panují rozdíly oběma směry, do jaké míry promítají ceny vstupů do svých cen a jak se vyvíjí jejich marže a ziskovost.

Znovu se tedy potvrzuje, že inflace letos dosáhne vyšších hodnot, než na začátku roku očekávaly mnohé instituce včetně ČNB. Otázkou bude ekonomický vývoj v následujících měsících i s ohledem na rostoucí ceny ve vztahu k poptávce. Zdražování se totiž začíná pomalu odrážet na postupném ochlazování zakázek, což naznačují například květnové výsledky Indexu nákupních manažerů pro zpracovatelský průmysl v ČR i v eurozóně. Ostatně i dle dubnového průzkumu ČSÚ sice nové zakázky meziročně vzrostly o 3,1 %, ale v meziměsíčně již jejich hodnota poklesla o 2 % a navíc jsou tyto hodnoty ČSÚ nominálního nikoliv objemového charakteru.

Výše uvedený trend ochlazení zakázek, pokračující cenové tlaky a komplikace v dodávkách vstupů v souvislosti s dopady předchozí pandemie i nynějšího rusko-ukrajinského konfliktu budou představovat riziko pro české výrobce po celý letošní rok.

Autoři: Bohuslav Čížek, Milan Klempíř

Milan Klempíř
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět