Úrokové sazby stouply o 1,25 procentního bodu

Poslední zasedání bankovní rady ČNB ve „starém složení“ se neslo v duchu opětovného a velmi výrazného nárůstu úrokových sazeb. Základní dvoutýdenní (2T) Repo sazba byla zvýšena o 1,25 p. b. na celkových 7 %. Za poslední rok tak 2T Repo sazba vzrostla již o 6,75 p.b. a je tak nominálně nejvyšší od konce roku 1999*. Bankovní rada současně rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 6% a lombardní sazby na 8%.

ČNB reaguje v rámci tzv. inflačního cílování na rychle rostoucí inflaci, která je nyní nejvyšší za posledních 30 let a poslední výsledky překračují původní odhady řady institucí, včetně původních prognóz ČNB. Meziroční míra inflace spotřebitelských cen dosáhla v květnu 16 % a Index cen průmyslových výrobců vykázal růst za stejné období dokonce o 27,9 %. Výrazně rostou zejména ceny energie, chemických látek, kovů, dřeva či potravinářských výrobků či nápojů.

Mnohé podniky se tak již od loňského roku potýkají s vysokou nákladovou inflací, kterou jsou nuceny stále častěji promítat do svých konečných cen a dosavadní vývoj naší ekonomiky a poptávky i určitý prostor pro navýšení dával. Rapidní růst cen ale kromě zvýšených nejistot, omezování prostředků na potřebné investice již také pomalu sám o sobě začíná ochlazovat poptávku, což vyplývá mj. z květnového Indexu nákupních manažerů zpracovatelského průmyslu v ČR i v eurozóně, konkrétně u jeho složky vývoje zakázek.

Na základě vývoje míry inflace a deklarace řady stávajících členů Bankovní rady trhy v podstatě zvýšení očekávaly, takže se nejedná o překvapení. Na druhou stranu inflační očekávání firem ovlivněná skokovými nárůsty cen řady vstupů v posledních měsících rostla a řada firem vnímá zvyšování úrokových sazeb spíše negativně ve smyslu růstu další položky nákladů, ve vztahu k ekonomickým výhledům a s výrazným otazníkem nad efektivitou tzv. úrokového kanálu. Další navýšení úrokových sazeb ze strany ČNB představuje pro firmy další náklady na financování a rozhodně jim nepomáhá. Úrokové sazby u nových úvěrů nefinančním podnikům dosáhly již v dubnu 7 %, což je nejvíce v historii měření statistik ČNB od r. 2004 a v důsledku nynějšího rozhodnutí bankovní rady dále porostou.

Bohuslav Čížek

https://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Jak-se-vyvijela-dvoutydenni-repo-sazba-CNB/

kategorie Ekonomika v číslech
zpět