Odhad růstu HDP za 4. Q 2014

Předběžný odhad HDP

Bohuslav Čížek

Předběžný odhad růstu HDP za 4. čtvrtletí (meziročně + 1,3 %, mezičtvrtletně + 0,2 %) a za celý rok 2014 (+ 2 %) zapadá sice svou strukturou a trendem do očekávání, nicméně svou výší - ve srovnání s prognózami různých institucí – očekávané hodnoty nedosáhl.

Nevidíme ale důvod a nepovažujeme za správné být v komentářích k hodnotě jako takové negativní. Jedná se navíc o tzv. „rychlý/flash“ odhad a nemá smysl si hrát s desetinnými čísly či vyvozovat výraznější závěry (a už vůbec ne z přesné desetinné hodnoty). V neposlední řadě je pro hodnocení klíčový vývoj míry přidané hodnoty, která ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla dle předběžného odhadu o 2,4 % a která ukazuje, že se kromě srovnávací základny (4. čtvrtletí 2013)projevil na nižším výsledku HDP významně i vliv výběru spotřebních daní, což srovnání výkonnosti na základě čistě hodnoty HDP mírně zkresluje.

Určitou opatrnost je třeba zachovat, nicméně za průmysl a firmy zůstáváme mírnými optimisty. Ekonomika v celém loňském roce oživovala a výsledek svým trendem a strukturou nijak významně od očekávání snížení míry růstu nevybočuje a ani jej nenarušuje. Ekonomika zůstala v pozitivních – kladných výsledcích.

Naše predikce růstu HDP si určitou opatrnost udržovaly a udržují. Nyní hledíme hlavně do nejbližší budoucnosti. Šetření SPČR a ČNB mezi podniky, konjunkturální průzkumy, zakázky v průmyslu, očekávání našich partnerů ze zahraničí – to vše jsou signály, které naznačují pokračování stabilizace a oživení ekonomiky a onoho mírného optimismu ohledně kladného tempa zakázek, investic či v menší míře zaměstnanosti.

  • Trochu s nadsázkou lze říci, že daná hodnota je v souladu s původní predikcí SPČR zveřejněnou na konci roku 2013, kde jsme očekávali růst kolem 2 % (v intervalu 1,8-2,2 %). V průběhu roku v důsledku dobrých výsledků, zejména průmyslu a zahraničního obchodu, jsme pak stejně jako ostatní zvyšovali pravděpodobnost lepšího výsledku a posouvali očekávání k hodnotě 2,3 % s argumentací nutnosti zachování opatrnosti ohledně predikování temp růstu, mimo jiné právě v důsledku posouvání srovnávací základny. Růstové hodnoty se udržovaly a očekáváme, že se udrží i nadále. Naše predikce patřila mezi „opatrnější“ a jak je vidět i střízlivější. Znovu ale opakujeme, že nemá smysl diskutovat desetinná místa, a to nejen z důvodu, že se jedná o rychlý odhad. Klíčová je struktura a trend. Potvrzují se závěry z našeho šetření, že ekonomika pokračuje v oživení, ale zatím nelze očekávat výraznou dynamiku z pohledu temp růstu.

V minulém roce byla ekonomika charakterizovaná vyšší mírou stabilizace napříč ekonomikou, rostla jak zahraniční tak domácí poptávka. V průběhu roku, s určitými výkyvy v mírách růstu, se ukazovalo, že zahraniční poptávka má svou významnou roli pro výsledky celé naší ekonomiky a sekundárně i vliv na domácí poptávku. Silnou pozici ve výkonnosti si udržel a potvrdil průmysl, který se svými výsledky byl hlavním tahounem růstu (například zakázky v průmyslu vzrostly v loňském roce v průměru o 12, 1 %, produkce ve zpracovatelském průmyslu o  6,4 %). Slabší byla naopak například oproti původním očekáváním míra růstu ekonomik v eurozóně. Pro příští rok pokračují mírně optimistická očekávání, ale opět s dovětkem, že se o žádnou výraznou dynamiku jednat zatím nebude.

Nižší ceny ropy či slabší euro mohou patřit mezi pozitivní faktory výsledků, ale stále zde existují určitá rizika a růsty zatím nebudou tak výrazné, aby oproti roku 2014 ekonomiku v růstové dynamice výrazněji posunuly. Očekáváme, že se podaří udržet pozice našich firem na zahraničních trzích a vzrostou dále investice a stejně tak mírně i kupní síla domácností, včetně pokračování stabilizace jejich očekávání. Predikce pro letošní rok se pohybuje kolem hodnoty 2,3 %. Následující měsíce ukáží, jakým směrem bude probíhat její revize.

V Praze 13.2.2015

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět